Investițiile asigură dezvoltarea și modernizarea satului românesc. Comuna Boroaia se numără printre localitățile care au atras fonduri importante pentru reabilitarea mai multor obiective în domeniul educației, sănătății, culturii și infrastructurii. Cu bani europeni și cu contribuție din bugetul local acum se construiește o nouă grădiniță, se lucrează la finalizarea rețelei de apă, cât și la documentațiile pentru înființarea rețelei de gaz metan și deschiderea unei săli de sport.
Un alt proiect în derulare este reabilitarea Drumului Județean 155 B.
Proiectul este în grafic
Lucrările au început în primăvara anului 2019 și se vor încheia în toamna acestui an.
Proiectul a fost depus în anul 2018, după ce primarul Vasile Berariu a solicitat modernizarea și refacerea șoselei care leagă satele Bărăști și Giulești de localitatea Drăgănești, din județul Neamț, un drum deteriorat care necesita reparații urgente.
Finanțarea proiectului a fost aprobată în anul 2018, aceasta fiind inclusă în lista investițiilor eligibile din cadrul PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală).
Vinerea trecută edilul comunei Boroaia și președintele Consiliului Județean Suceava au inspectat lucrările de modernizare la acest drum.
Berariu și Flutur au discutat cu șeful de șantier despre stadiul actual al proiectului, faza de execuție, și dacă sunt întâmpinate probleme.
Drumul urmează să fie recepționat în toamna acestui an.
„Acest drum se reabilitează și modernizează prin PNDL. Sincer să vă spun, sunt aproape zilnic aici, pe șantier, pentru că traversează două sate componente ale comunei Boroaia, satele Bărăști și Giulești.”, ne-a declarat primarul comunei Boroaia. „Ritmul de lucru și calitatea este bună. Preconizez, dacă se menține acest ritm, prin luna septembrie, cel târziu octombrie să fie finalizată această lucrare.”
Ce prevede proiectul pentru DJ 155 B?
Lucrările sunt realizate pe 5,5 kilometri, proiectul fiind aprobat pentru finanțare în primăvara anului 2018. În același an a fost emisă și autorizația de construcție de către Primăria Comunei Boroaia.
La momentul actual se toarnă primul strat de asfalt. Rigolele sunt finalizate în proporție de 85-90%, punțile de acces sunt și ele aproape finalizate.
Calea rutieră a fost extinsă de la 5,5 la 7 metri, iar șanțurile au fost executate din beton. Suprafața de rulare va fi alcătuită din două straturi de asfalt, 8 și respectiv 4 centimetri grosime, lucrările fiind executate de firma botoșăneană Big Conf.
Două proiecte de infrastructură
Unul dintre acestea prevede modernizare unui drum comunal pe o porțiune de 6 kilometri în satele Săcuța și Giulești. Finanțarea este asigurată de CNI (Compania Națională de Investiții).
„La partea de infrastructură, comuna Boroaia stă bine, dar se poate și mai bine!”, susține primarul Berariu. „Mai avem în momentul de față, în faza de atribuire, un proiect tot pentru modernizarea drumurilor, proiect depus în 2018 la CNI. Atribuirea este finalizată. Sunt 6 km de drum comunal în faza de implementare.”
Un alt proiect destinat modernizării infrastructurii rutiere a fost depus și aprobat anul trecut de FDI. Desființarea instituției nu l-a descurajat pe edilul din Boroaia care va depune același proiect la CNI și Ministerul Dezvoltării.
Valoarea proiectului de investiții se ridică la 18 milioane de lei.
Rețele de apă potabilă aproape finalizate
Primarul Vasile Berariu a mai anunțat că rețeaua de alimentare cu apă în satul Giulești este finalizată în proporție de 95% și că acum se lucrează la partea de branșamentele electrice la stația de pompare.
Situația este similară și în satul Săcuța, unde de asemenea, localnicii vor beneficia în curând de apă potabilă, după finalizarea lucrărilor din proiect, peste aproximativ două-trei luni.
Lucrări încheiate la rețeaua de canalizare
Șeful administrației locale din comuna Boroaia a vorbit și despre că cel mai mare proiect derulat în localitate. După aproape doi ani de lucrări, rețeaua de canalizare este finalizată.
Aceasta urmează să fie funcțională din toamna acestui an, după realizarea tuturor branșamentelor.
„Un alt proiect finalizat și necesar comunității este rețeaua de canalizare și stația de epurare. Am fost anunțați zilele trecute că ultima tranșă de bani a fost declarată eligibilă.”, a menționat primarul Vasile Berariu. „Probabil în 2-3 săptămâni vom avea și banii. Lucrarea este finalizată. Când vom primi și ultima tranșă, vom da drumul la branșamentele pentru populație la rețeaua de canalizare.”
Rețeaua de canalizare are 18 kilometri și străbate satele Boroaia, Bărăști și Moișa.
Sistemul pentru ape uzate dispune și de o stație de epurare ultramodernă, amplasată în satul Bărăști.
Proiect pentru distribuția gazelor naturale în toate satele
Cel mai amplu proiect pentru comuna Boroaia este în fază incipientă.
Autoritățile locale vor ca toate cele cinci sate componente să beneficieze de rețea de gaze naturale. Un proiect inițiat de primarul Vasile Berariu va fi supus votului consilierilor locali în ședința ordinară din 30 iunie 2020.
Edilul comunei Boroaia va expune în plenul întrunirii oportunitatea și necesitarea construirii rețelei de gaz metan.