Vremea capricioasă dă bătăi de cap autorităților locale. Vijelia și ploile abundente de miercuri după-amiază au generat numeroase probleme în Fălticeni. Mai mulți copaci au fost rupți, iar alții au fost puși la pământ, acoperișuri luate pe sus de vântul puternic și aruncate peste mașini. Mai multe curți și au fost mașini inundate de apa pluvială.
Primarul Cătălin Coman a convocat pe 28 iulie, la ora 18, în regim de urgență Comitetul Local pentru Situații de Urgență, cu toți factorii responsabili pentru stabilirea priorităților și a planului de acțiune.
70 de angajați ai Primăriei Fălticeni de la Spații verzi, Salubritate, Direcția de Utilități Publice și de la Sectorul Întrețineri transporturi au fost mobilizați pentru îndepărtarea efectelor generate de ploile abundente.
„Avem foarte multe probleme. Sunt peste 30 de copaci căzuți în municipiul Fălticeni. Miercuri după-amiază am mobilizat în regim de urgență personalul de la Spații verzi, Salubritate, DUP și de la Sectorul Întrețineri transporturi. Am convocat de urgență o ședință, în care am discutat măsuri operative imediate.”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman. „Încercăm să îndepărtăm cât mai repede posibil efectele generate de ploi și să fluidizăm circulația. Prioritatea este îndepărtarea copacilor și resturilor vegetale de pe carosabil și trotuare, cât și curățarea acestora.”
Edilul municipiului Fălticeni a subliniat că mobilizarea este maximă și speră ca, în două-trei zile, acțiunile propuse să fie încheiate.
La un prim bilanț al autorităților locale, după vijelia de miercuri, sunt peste 30 de copaci rupți s-au doborâți, șapte autoturisme avariate de șarpantele aruncate de vijelie, iar mai multe curți și mașini au fost inundate.
De asemenea, multe elemente de mobilier stradal au fost distruse. Acoperișurile unor blocuri din centru, de pe strada Republicii, cât și de pe strada Filaturii și 2 Grăniceri au fost deteriorate.
Ploile torențiale au afectat și câteva străzi cu pietriș.
Primarul Coman precizează că rețeaua de canalizare, în mare parte realizată acum 50 de ani în urmă, nu poate să facă față cantității imensă de apă rezultată în urma ploilor torențiale, la fel ca și Stația de Epurare care a refulat din același motiv, volumul uriaș de apă fiind mult peste capacitatea de lucru la care este proiectată întreaga instalație.
Astăzi sunt analizate în teren efectele vremii extreme asupra infrastructurii rutiere. Un bilanț final al pagubelor va fi întocmit cât mai curând.
Acțiunile lucrătorilor Primăriei Fălticeni au fost sprijinite de efective suplimentare ale Pompierilor din Fălticeni și Suceava.
În urma vijeliei de ieri nu s-au înregistrat victime.