Au prioritate pentru comunitățile rurale. Rețelele de gaz natural sunt obiective importante pe agenda autorităților locale din comunele Baia și Horodniceni care vor să atragă fonduri pentru a le materializa. Un astfel de proiect are costuri uriașe, imposibil de suportat din bugetul propriu, astfel că singura șansă este accesarea fondurilor guvernamentale.
Până la această etapă, cele două primării au alocat bani pentru întocmirea documentațiilor care vor sta la baza demersului financiar.
Primarii Neculai Florea și Maria Tomescu au depus cererile pentru finanțare la Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, după ce au finalizat proiectele pentru înființarea rețelei de gaz natural.
Ambele solicitări pentru obținerea fondurilor vizează Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Comuna Horodniceni
Cererea de finanțare a fost depusă pe 8 aprilie 2022.
Rețeaua de gaz natural va avea 44 de kilometri și va include satele Rotopănești, Mihăiești, Brădățel, Botești și Horodniceni.
Potrivit datelor din proiect vor fi conectate 935 de gospodării.
Valoarea proiectului se ridică 26,38 milioane de lei. Suma solicitată de la bugetul de stat este de 25,65 milioane lei, în timp ce de la bugetul local va fi alocați aproximativ 730.000 de lei.
Durata de implementare este estimată la 65 de luni.
Consumul anual este estimat la 5,56 milioane de metri cubi, din care 5,35 milioane metri cubi la consumatorii casnici și 210.000 metri cubi la consumatorii non-casnici.
Comuna Baia
Cererea de finanțare a fost depusă îm aprilie 2022.
Rețeaua de gaz natural va avea 22 de kilometri și va include satele Baia și Bogata.
Potrivit datelor din proiect vor fi conectate 990 de gospodării.
Valoarea proiectului se ridică 29,65 milioane de lei. Suma solicitată de la bugetul de stat este de 28,51 milioane lei, în timp ce de la bugetul local va fi alocați aproximativ 1,14 milioane de lei.
Durata de implementare este estimată la 36 de luni.
Consumul anual este estimat la 2,88 milioane de metri cubi, din care 2,59 milioane metri cubi la consumatorii casnici și 285.000 metri cubi la consumatorii non-casnici.