Confortul termic și costurile cât mai mici ale acestuia contează. Plecând de la această idee, șeful administrației locale din Rădășeni și-a propus să aducă rețeaua de gaz metan în comună. Primarul Neculai Perju vrea să profite de faptul că sistemul de aducțiune se află aproape de poarta de intrare din localitate.
Un alt argument favorabil este și faptul că Guvernul și-a anunțat intenția de a investi 500 de milioane de euro pentru înființarea de noi rețele de distribuție în toată țară.
Proiectul aducțiunii de gaz metan pentru comuna Rădășeni este susținută nu numai de edilul localității, ci și de aleșii locali.
„Suntem aproape de oraș și dorim să fac demersuri pentru aducțiunea de gaz în comuna Rădășeni. Este un capitol care ne interesează și un moment prielnic, mai ales că guvernul va aloca bani pentru înființarea unor astfel de rețele.”, susține primarul Perju. „Personal, înființarea acestei rețele de gaz, o consider importantă și se află pe lista noastră de priorități”.
El s-a arătat optimist în privința succesului unui astfel de proiect bazându-se pe numărul mare de noi locuințe construite în ultimii 5 – 10 ani.
Primarul Perju mai spune că nu va face nici un pas, înainte de a ști cât de receptivi sunt localnicii.
Pentru aceasta, salariații Primăriei și consilierii locali vor contacta populația, pentru ca cei care sunt interesați de realizarea acestui proiect să poată semna în listele ce vor fi anexate studiului de impact.
„Vom face un sondaj la nivelul populației să vedem potențialii consumatori care sunt interesați pentru așa ceva. Ne avantajează situația că suntem aproape de Fălticeni.”, explică edilul comunei Rădășeni. „Eu cred că proiectul de aducțiune al gazului metan va avea receptivitate în rândul localnicilor pentru că s-au făcut foarte multe construcții noi, în ultimul timp câte 30 de case noi anual. Au fost ani când se ridicau câte 50-60 de case noi, ori aceste gospodării au toate condițiile celor de la oraș și necesită un sistem de încălzire adecvat.”
Ideea acestui proiect nu este chiar nouă.
În urmă cu cinci ani, când nu exista un fond de investiții la nivel de țară, singura soluție era deschiderea unei axe de finanțare pentru accesarea de fonduri comunitare nerambursabile pentru un proiect local.
Bani europeni nu au existat pe acest capitol, iar proiectul pentru Rădășeni a rămas să fie materializat atunci când vor fi alte oportunități de finanțare.
El mai spune că în perioada imediat următoare, va fi întocmit un studiu de fezabilitate, în vederea demarării proiectului de extindere a rețelelor de gaz, pe raza comunei.
În România, doar 33% din populație este conectată la rețeaua de gaz.