Primăria Municipiului Fălticeni se asociază cu CNAIR pentru finanțarea și construirea Variantei OcolitoareLocal

Primăria Municipiului Fălticeni se asociază cu CNAIR pentru finanțarea și construirea Variantei Ocolitoare

       Accesări: 9045

Etapă nouă pentru redeschiderea unui proiect major pe infrastructură. Varianta Ocolitoare care va scoate traficul greu din municipiul Fălticeni are încă o șansă de a se materializa în contextul unei schimbări de natură legislativă, aplicată de dată recentă. Aceasta permite Primăriei să se asocieze cu CNAIR pentru finanțarea și construcția obiectivului amintit.

Primul demers concret în această direcție va fi făcut la începutul săptămânii viitoare.

Edilul Cătălin Coman va propune în plenul Consiliului Local aprobarea proiectului de hotărâre privind parteneriatul dintre Primăria Fălticeni și CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Proiectul de hotărâre stabilește, printre altele, faptul că primarul Coman va fi împuternic de către aleșii locali să semneze acordul de parteneriat.

Șeful administrației fălticenene a catalogat momentul ca unul „important și hotărâtor” pentru demararea proiectului Variantei Ocolitoare.

„Este un pas extrem de important, un moment hotărâtor, în realizarea unui obiectiv amplu și foarte necesar pentru municipiul Fălticeni. Din fericire, legislația s-a modificat și avem acum posibilitatea legală ca Primărie să implementăm un asemenea proiect.”, a explicat primarul Coman. „Chiar anul trecut spuneam că noi, ca administrație locală eram nu puteam realiza acest obiectiv de investiție, deoarece este de competența Ministerului Transporturilor și compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Iată că acum există această posibilitate legală ca Primăria Fălticeni să se implice în depunerea și implementarea acestui proiect, bineînțeles, împreună cu proprietarul drumului, respectiv CNAIR.”

În Hotărârea care stabilește Acordul de parteneriat între Municipiul Fălticeni și CNAIR se menționează că prin adoptarea acesteia se vor putea obține finanțare din fondurile alocate în Programul Operațional de Transport 2021-2027.

Edilul municipalității a subliniat faptul că acum doi ani autoritățile locale au solicitat reactualizarea studiului de fezabilitate și a indicatorii tehnico-economici.

În vara anului 2019, aflat pe șantierul Variantei Ocolitoare a municipiului Suceava, Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, vorbea despre același proiect, iar de atunci nu s-a mai spus nimic despre șoseaua care va scoate traficul greu din Fălticeni.

Un nou început și speranțe mari

Primarul Cătălin Coman a lăsat să se înțeleagă faptul că schimbarea din legislație este are un caracter pozitiv și că parteneriatul va ajuta în mod cert la implementarea proiectului pentru construcția Variantei Ocolitoare pentru Fălticeni.

Șansele ca acesta să se materializeze țin doar de identificarea și accesarea fondurilor. Sursele de finanțare ar fi două: PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) ori bani de Uniunea Europeană.

Cel mai mare hop va fi licitația pentru atribuirea lucrărilor de execuție.

Până atunci, municipalitatea fălticeneană și conducerea județului Suceava și-au dat mâna și au conclucrat punctual.

Primarul Coman îi mulțumește președintelui Gheorghe Flutur

Primarul Coman îi mulțumește președintelui Gheorghe Flutur pentru sprijin în elaborarea documentului de parteneriat cu CNAIR, edilul amintind că el și Viorel Seredenciuc, consilierul președintelui CJ Suceava, au purtat discuții la CNAIR pentru a identifica soluțiile și cadrul legal pentru începerea investiției la Varianta Ocolitoare.

„În urmă cu două săptămâni am purtat discuții la CNAIR împreună cu domnul Viorel Seredenciuc, consilier președintelui Gheorghe Flutur. Am identificat cadrul legal prin care poate fi continuată această investiție.”, a explicat primarul municipiului Fălticeni. „Asocierea cu CNAIR este un pas important pentru realizarea acestui obiectiv. Vor fi două instituții cu competențe și responsabilități în implementarea proiectului. Nu știm, deocamdată, dacă finanțarea va fi asigurată prin PNRR sau din fondurile UE.”

Primarul Cătălin Coman salută decizia asocierii Primăriei cu CNAIR și spune că proiectul are șanse să înceapă într-un orizont de timp de 12 luni, dacă licitația se va desfășura fără probleme.

Odată cu acest parteneriat Primăria Fălticeni va deveni una dintre cele două instituții care va avea responsabilități și competențe concrete în accesarea fondurilor necesare și implementarea fondurilor acestui proiect.

Acordul de parteneriat dintre Primăria Fălticeni și CNAIR este realizat după modelul unui document similar pe care Consiliul Județean Suceava l-a realizat pentru Varianta Ocolitoare a orașului Gura Humorului.

„Am folosit din experiența CJ Suceava și vreau să mulțumesc sincer președintelui Flutur și domnului Seredenciuc care ne-au fost alături în realizarea acestui parteneriat și în efectuarea acestui demers. Realizarea Variantei Ocolitoare este un deziderat atât pentru mine, ca primar, cât și pentru fălticeneni.”, a mai spus Cătălin Coman. „Noi am urmat modelul lor și au fost foarte aproape de noi în ceea ce înseamnă documentația, fișa de proiect și tot ceea ce cuprinde un astfel de demers. Există o bună colaborare din acest punct de vedere și consider conlucrarea dintre instituțiile locale și județene un gest de normalitate și un exemplu de bună practică”.

Varianta Ocolitoare pentru Fălticeni

Este cel mai avansat proiect de acest tip la nivelul județului Suceava.

După încheierea acestui parteneriat, urmează întocmirea și avizarea proiectului tehnic al Variantei Ocolitoare, obținerea finanțării, licitația privind atribuirea lucrărilor și desemnarea constructorului, emiterea autorizației de construcție și începerea derulării construcției propriu-zise.

Primarul Coman opinează ca sunt șanse ca lucrările efective de construcție să înceapă anul viitor, dacă licitația și obținerea fondurilor nu vor fi încurcate de procedurile birocratice.

Centura ocolitoare este destinată traficului greu și va urma un traseu care va porni din șoseaua DN2E, de la intersecția cu DN 2E, din apropierea intersecției de la Spătărești, către Baia și intrarea în satul Rădășeni, pe traseul cunoscut de localnici ca „Drumul Miresei”.

ȘTIRI