Primăria Forăști primește mulțumirile unui deputat pentru grija față de rușii lipoveni din satul ManoleaActualitate

Primăria Forăști primește mulțumirile unui deputat pentru grija față de rușii lipoveni din satul Manolea

       Accesări: 2522

Implicarea și sprijinul în comunitate poate atrage considerația demnitarilor. Un ales din Camera Deputaților a ținut să-și exprime aprecierea față de conducerea Primăriei Comunei Forăști care manifestă grijă față comunitatea rușilor lipoveni din satul Manolea. Administrația locală a sprijinit demersurile etnicilor și se arată receptivă la nevoile localnicilor.

Deputatul Andrian Ampleev a ținut să-și manifeste aprecierea pentru acest gen de abordare, viceprimarului Petru Petrov și administratorului public Brăduț Avrămia, printr-o scrisoare oficială adresată prin biroul său parlamentar.

Demnitarul le-a mulțumit acestora pentru disponibilitatea și deschiderea arătată față de reprezentanții comunității locale.

„Vă adresez prezenta scrisoare în semn de apreciere pentru deschiderea și implicarea cu care ați ales să abordați problemele cu care se confruntă etnicii ruși lipoveni din localitatea Manolea. Vă sunt recunoscător pentru disponibilitatea arătată reprezentanților comunității locale a rușilor lipoveni, dar și pentru semnificativa dumneavoastră implicare în protejarea și promovarea patrimoniului material și imaterial al minorității din care facem parte.”, a scris demnitarul în scrisoarea adresată conducerii Primăriei Forăști. „În numele Comunității Rușilor Lipoveni din România și al meu personal vă adresez și pe această cale, cele mai calde mulțumiri și urări de bine.”

Andrian Ampleev și-a exprimat speranța că relația de colaborare dintre autoritățile locale și etnicii din satul Manolea va cunoaște un curs ascendent și se va consolida, având la bază respectul și sprijinul reciproc.

Deputatul a lăsat să se înțeleagă și faptul că Primăria Forăști este un exemplu de urmat în ceea ce privește sprijinul și demersurile întreprinse pentru comunitatea rușilor lipoveni.

Un sat aparte

Satul Manolea este localitatea cu cei mai mulți etnici ruși lipoveni din județul Suceava. De peste 300 de ani, oamenii de aici păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile. Unită în jurul bisericii, comunitatea nu și-a pierdut identitatea, tradițiile și obiceiurile.

Peste 800 de ruși lipoveni trăiesc la Manolea.

Din rândul acesteia provin oameni deosebiți, apreciați în domeniul în care activează, profesorul universitar doctor Leonte Ivanov (șeful catedrei de slavistică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), economistul Iacob Nazarov, jurist Valentin Platon, antreprenoarea Ana Sava, medicul Alexandra Miftode, inginerul Carp Ivanov, dar și profesorul universitar Ioan Agavriloaie.

Lista este completată de profesorul doctor Paula Radion membru în Consiliul Național Director al Comunității Rușilor Lipoveni din România.

Peste 600 de ani de existență

Satul Manolea are o istorie veche. La începuturi s-a numit Platonești, denumirea provenind de la râul Platonița, un afluent al Șomuzului. Prima atestare istorică este de pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun, în anul 1411.

Așezarea își schimbă numele în anul 1742, satul fiind rebotezat Manole(a), iar în 1803 este redenumit Lipoveni ot Manole, însă pentru scurt timp, apoi Manulovca.

Primii ruși lipoveni s-au stabilit aici la începutul anilor 1700. Comunitatea a devenit cu timpul tot mai numeroasă. În urmă cu 100 de ani aici trăiau 600 de etnici.

După foametea din 1947, un alt necaz s-a abătut asupra satului. Un incendiu puternic a mistuit biserica și 40 de case. Se întâmpla în toamna anului 1949. Lăcașul de cult avea un clopot uriaș, adus tocmai de la Moscova, despre care bătrânii spun că se auzea de la 15 kilometri depărtare.

Ca și în trecut, agricultura a rămas principala îndeletnicire a rușilor lipoveni din Manolea, care se mai mândresc nu doar cu recolte frumoase, ci și cu un cor de fete denumit „Berioza” (mesteacănul) care participă la spectacole și festivaluri interetnice.

ȘTIRI