Inițiative la timp și de efect în mediul educațional. Primăria Comunei Mălini a luat atitudine în problema lipsei mijloacelor care înlesnesc activitățile didactice în perioada cursurilor desfășurate de la distanță. În lipsa unei decizii ferme de la nivelul Ministerului Educației, primarul Petru Nistor a hotărât să aloce o sumă importantă de la bugetul local pentru necesitățile în procesul de predare-învățare.
Școala Gimnazială „Nicolae Labiș” Mălini are peste 900 de elevi și fiecare dintre aceștia vor primi tablete pentru lecții pe internet.
771 de elevi urmează să primească tablete printr-un proiect cu finanțare europeană, iar 135 de elevi, cu situație materială precară, vor primi în curând tablete printr-un proiect finanțat de la bugetul local.
La rândul lor, toți cei 54 de profesori au primit laptopuri moderne, Asta înseamnă că în Comuna Mălini, actul educațional nu va avea sincope, dispozitivele electronice pentru cadrele didactice și elevi fiind asigurate în proporție de 100%.
Un primar pro educație
Educația are un susținător permanent în persoana primarului Petru Nistor. Edilul a derulat în toate mandatele de până acum mai multe proiecte de investiții pentru modernizarea infrastructurii școlare.
Acum, pe perioada desfășurării cursurilor pe internet, în clădirile școlare din Mălini se derulează noi investiții. Autoritățile profită de acest moment și continuă să aloce fonduri pentru reabilitări și dotări.
Spre exemplu, în corpul principal se lucrează la amenajarea unui nou laborator, în timp ce la școala din Poiana Mărului s-au făcut lucrări de modernizare peisagistică. Toate cele cinci structuri vor beneficia în perioada următoare de amenajări peisagistice la exterior, pentru a fi în ton cu îmbunătățirile estetice aduse spațiilor verzi și zonelor de acostament din fiecare sat.
Primăria Comunei Mălini a investit constant pentru ca imobilul educațional, cu valoare de patrimoniu, unul dintre cele mai vechi și frumoase din zona Fălticeni, să se ridice la standardele actuale în ceea ce privește condițiile oferite elevilor și profesorilor.
„Domnul primar Petru Nistor susține educația necondiționat. Ne-a sprijinit mai mult decât am solicitat noi. Face tot posibilul ca actului educațional din Comuna Mălini să nu-i lipsească nimic.”, ne-a declarat directoarea Angelica Ștefănoaia. „Acest sprijin este absolut benefic în această perioadă, întrucât sunt familii care au câte 2-3 copii care nu au posibilități financiare în familie și atunci este greu să poți desfășura orele cu toți copiii odată. Din bugetul local au fost alocată o sumă generoasă, astfel încât să putem desfășura orele fără probleme. Cel mai important este că cele două proiecte ale Primăriei Mălini acoperă necesarul de tablete pentru fiecare elev și profesor din comună.”
Cel mai generos buget alocat școlilor rurale pe timp de pandemie
Edilul localității a alocat 310.000 de lei pentru achiziția urgentă de dispozitive electronice pentru profesorii Școlii Gimnaziale „Nicolae Labiș”. Este vorba de 54 de laptopuri de ultimă generație, care sunt deja livrate unității de învățământ.
Din aceeași sumă, o parte importantă este destinată tabletelor care vor ajunge la copiii defavorizați din comuna Mălini. 135 de copii care provin din familii cu situație materială precară sunt incluși în acest proiect finanțat de primărie.
Tabletele pentru elevii nevoiași urmează să fie livrate săptămâna viitoare.
În același proiect sunt incluse 40 de table școlare în valoare de 19.500 de lei și 15 televizoare inteligente, în valoare de 22.800 de lei, pentru predare interactivă la grupele de preșcolari și la clasele primare (clasa întâi).
La acestea se adaugă 22 de videoproiectoare în valoare de 34.000 de lei. Laptopurile achiziționate au costat 124.200 de lei.
Tabletele pentru elevii defavorizați costă 40 lei pe lună cu abonament la internet. Valoarea contractului pentru cele 135 de dispozitive este de 130.000 de lei pe 24 luni.
Un alt proiect pentru echipamente este depus pentru finanțare europeană
În paralel cu acest proiect, edilul Petru Nistor a lucrat împreună cu directoarea școlii, profesoara Angelica Ștefănoaia, la un program mult mai cuprinzător pe parte de achiziții dispozitive electronice pentru platforme educaționale.
Proiectul cu finanțare europeană a fost finalizat și depus în luna octombrie, în numai trei zile de la deschiderea procedurilor.
Acesta prevede dotări generoase pentru fiecare structură școlară în parte, cele din Mălini, Pâraie, Suha, Poiana Mărului, Văleni.
Vor fi achiziționate 76 de laptopuri, 57 de sisteme AIO (All in One), 85 de computere cu monitoare, 57 camere pentru transmisie pe internet, 5 camere pentru videoconferințe, proiector, ecran de proiecție, router, 57 de table interactive, 71 de tablete grafice și patru sisteme de gestionare a dispozitivelor.
Valoarea proiectului se ridică la 2,4 milioane de lei (490.000 de euro).
Cele două proiecte pentru achiziția de dispozitive electronice au costuri cumulate de 2,7 milioane de lei.