Istoria și eroii acesteia nu trebuie uitați. Localitatea Baia, prima capitală a Moldovei, are în centrul existenței acesteia una dintre cele mai importante bătălii și victorii repurtate de voievodul Ștefan cel Mare. În urmă cu 557 de ani, în noapte de 14 spre 15 decembrie, pe aceste meleaguri s-au dus lupte grele, care au culminat cu înfrângerea regelui maghiar și incendierea palisadelor din lemn ale orașului.
Momentul istoric este unul de referință pentru comuna Baia, fapt pentru care el nu va trece neobservat.
Autoritățile locale și parohia Bisericii Albe organizează și anul acesta un eveniment de sulfet, prin care vor fi comemorați oștenii moldoveni căzuți în Lupa de la Baia.
Domnitorul, canonizat de Biserica Ortodoxă Română, va fi cinstit în cadrul unei manifestări religioase.
Sâmbătă seara, pe 14 decembrie, va fi oficiată slujba dedicată Sfântului Ștefan cel Mare.
Ca în fiecare an, un sobor de preoți va oficia Vecernia.
În cadrul acesteia vor fi pomeniți dar și membrii familiei voievodului Moldovei, dar și urmașii acestora.
Elevii din comună vor susține, la final, un recital de cântece patriotice și religioase.
La eveniment va participa și primarul Maria Tomescu, inițiattor și susținător al evenimentelor comemorative dedicate marelui domnitor al Moldovei.
Lupta de la Baia, din noaptea de 14 spre 15 decembrie 1467, este considerată una dintre cele strălucite victorii ale voievodului Moldovei, care și-a evidențiat în acest mod și calitățile de strateg și conducător de oaste.
În lumina evenimentelor de atunci, Ștefan cel Mare ctitorește Biserica Albă, unde, conform legendei, sub altarul bisericii se află cheia de la ușile minei, unde au fost ascunse (îngropate) bogățiile domnitorului Moldovei.