Proiecte noi pentru comunitate. Maria Tomescu are câteva obiective îndrăznețe pentru al doilea mandat de primar al Comunei Baia, iar unul dintre acestea este dezvoltarea și modernizarea infrastructurii educaționale. Deja trei clădiri de școală au fost reabilitate, iar o nouă grădiniță a fost dată în folosință în toamna anului trecut.
Rețeaua de învățământ va include de anul viitor și un Centru de Asistență Educațională (afterschool).
Lucrările la noul obiectiv au început din primăvara acestui an. Fundația a fost deja turnată, iar acum se lucrează la pentru finalizarea clădirii la roșu.
Unitatea este construită cu fonduri nerambursabile de la AFIR, valoarea investițiilor fiind de 1 milion de lei.
Centru de Asistență Educațională, cu program școală după școală, este amenajat pe strada Petru Rareș, lângă Muzeul Satului.
Obiectivul, destinat să deservească până la 70-80 de copii cu situații materiale precare, va avea sală de mese, bucătărie, sală de activități și grupuri sanitare.
În zona Fălticeni mai există proiecte similare în comunele Boroaia și Hârtop, unde funcționează de câțiva ani Centre de Asistență Educațională cu program școală după școală.
„Educația este un domeniu cheie pentru mine, ca primar, părinte și cetățean al comunei Baia. Nu ne putem gândi la un viitor solid, dacă nu avem școli și dotări care să ofere condiții bune de învățare.”, explică primarul comunei Baia. „Am început, nu de mult, construirea primului Centru de Asistență Educațională care va întregi rețeaua noastră școlară. Va fi un obiectiv destinat sprijinirii procesului educațional pentru copiii din familiile cu posibilități financiare reduse.”
Au început lucrările la noul dispensar medical uman
Atenția autorităților locale se îndreaptă și spre zona de sănătate
Maria Tomescu, medic de profesie, are un alt proiect important în derulare. La intrarea în comuna Baia este deja în lucru noul dispensar medical uman.
Cel actual oferă condiții improprii, însă situația se va schimba odată cu noul proiect.
Dispensarul va avea cabinete medicale mai spațioase, parcare și dotări pe măsură.
Pentru a se integra cu aspectul tipic mediului rural, unitatea medicală va avea, ca și grădinița „Vasile Hlihor”, elemente de decor din lemn și o arhitectură specifică.
Construirea noului dispensar uman este finanțată integral din bugetul local al Comunei Baia.
Costurile se ridică la 1 milion de lei. Lucrările ar urma să se încheie în cel mult 24 de luni.
Centrul de Asistență Educațională
Dispensar Medical Uman