Președintele Klaus Iohannis s-a deplasat la Siret. Vizită la tabăra mobilă pentru refugiații ucraineniActualitate

Președintele Klaus Iohannis s-a deplasat la Siret. Vizită la tabăra mobilă pentru refugiații ucraineni

       Accesări: 854

Vama Siret este cel mai fierbinte punct de la granița României. Coordonarea activităților umanitare desfășurate aici suscită interesul unor oficialități la nivel înalt, care au venit să vadă cu ochii lor cum s-au organizat autoritățile. Până acum au fost prezenți primul ministru, șeful IGSU și comisarul european pentru afaceri interne, seria vizitelor culminând cu cea a președintelui României.

Klaus Iohannis s-a aflat sâmbătă după-amiază la Siret, unde a vizitat tabăra mobilă amplasată pe stadionul din localitate.

Șeful DSU i-a prezentat președintelui României modul în care au fost organizate taberele de refugiați din mai multe locații din țară aflate la granița cu Ucraina.

Președintele României Klaus Iohannis și-a început vizita în tabăra de refugiați din Ucraina amenajată pe stadionul din orașul Siret, în apropierea graniței. El s-a întâlnit și cu câțiva refugiați, pentru a vedea condițiile în care sunt cazați. Un copil l-a îmbrățișat pe președintele României, un gest de mulțumire pentru cum au fost primiți ucrainenii la Siret.

Klaus Iohannis a fost însoțit de ministrul de interne, Lucian Bode, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat și de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

La finalul vizitei, șeful statului a făcut câteva declarații de presă.

Șeful statului și-a început discursul mulțumind tuturor românilor şi organizațiilor care din prima oră au fost prezente în vămi şi i-au primi aşa cum se cuvine pe refugiaţi. Totodată, șeful statului a precizat că și autoritățile române și-au făcut treaba și au organizat taberele de refugiați și fluxurile din vămi „într-un timp record”.

El a mai spus că acest război neprovocat, pornit de Rusia împotriva Ucrainei, a generat o catastrofă umanitară care a făcut sute de mii de ucraineni să îşi abandoneze casele, şi mulţi dintre ei ajung şi la noi în România, unde sunt bine primiţi.

Klaus Iohannis a punctat și faptul că niciun ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în România, iar românii sunt hotărâţi să facă faţă situaţiei.

Șefu statului a mai spus că această catastrofă umanitară se va extinde și va fi nevoie de foarte multe ajutoare atât aici cât şi în Ucraina.

De altfel, în municipiul Suceava, în zona aeroportului, se va înfiinţa un centru logistic care va colecta ajutoare umanitare din toată Europa, toate organizaţiile şi va duce aceste ajutoare în Ucraina şi în Republica Moldova dacă va fi nevoie.

Președintele Iohannis a mai declarat la Siret că România nu va fi implicată în conflictul militar din Ucraina, la fel cum nu va fi implicată nici NATO. Întrebat ce va face România dacă va fi atacată, Iohannis a răspuns că nu există un scenariu în care România să fie amenințată.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Republica Moldova va fi atacată, Iohannis a precizat că România și Moldova sunt într-o relație foarte strânsă, iar factorii decizionali din România sunt hotărâți ca în situația în care umanitar este nevoie de ajutor să intervină și aici, însă nu există date care să arate un scenariu că Moldova ar fi amenințată.

ȘTIRI