Preoții din Protopopiatul Fălticeni au participat la un curs de prim ajutor și au deprins tehnici de salvareLocal

Preoții din Protopopiatul Fălticeni au participat la un curs de prim ajutor și au deprins tehnici de salvare

       Accesări: 894

Salvarea unei vieți poate depinde de atitudinea noastră și, mai ales, de modul cum acționăm. Plecând de la această idee, Protopopiatul Fălticeni a organizat primele cursuri de prim ajutor în situații de urgență. Demersul aparține Biroului de Asistență Socială al instituției clericale și desfășurat cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Cursurile de prim ajutor, adresate preoților din parohii și monahiilor, s-au derulat în sediul Protoierei.

Aceștia au deprins tehnici de salvare care pot fi aplicate în situații de deosebite, cum ar fi cazuri de stop cardio-respirator, accident, înec, fractură, incendiu, leșin, mușcătură, șoc, infectare, dar și alte urgențe medicale care pot apărea în anumite situații în cadrul activităților înfăptuite în biserică și așezămintele monahale arondate Protopopiatului Fălticeni.

Participanții au aflat modalitățile de evaluare a stării unei victime, cum să înțeleagă și să gestioneze situația pe care o descoperă, în caz de resuscitare, proces în care este vitală folosirea defibrilatorului și competențele minime de bază, până la preluarea de către specialiști a persoanelor afectate.

Cursurile de prima ajutor au fost susținute de Andrei Dailup, specialist și formator în cadrul Crucii Roșii România.

„Este bine cunoscută grija Bisericii pe care o are față de partea sufletească a enoriașilor noștri, dar și de sprijinul pe care îl acordăm față de partea trupească îndeosebi în această perioadă a pandemiei, în care suntem mereu implicați în activitățile social filantropice, dar și în eforturile noastre de a promova și încuraja menținerea sănătății fizice.”, a declarat protopopul Adrian Dulgheriu. „În cadrul acestui curs au fost prezentate diferite soluții pentru problemele care ar putea apărea în desfășurarea activităților pe care le întreprinde preotul paroh, cât și cei care activează în așezămintele monahale în care funcționează și unități de ocrotire socială. Nu de puține ori fiecare dintre noi ne-am confruntat cu situații în care a fost nevoie să intervenim în a acorda primul ajutor, fapt pentru care acest curs este foarte binevenit în dobândirea de cunoștințe, tehnici și metode moderne de acordare a primul ajutor în caz de a-i ajuta pe cei a căror viață se află în pericol.”

Părintele protoiereu Adrian Dulgheru a ținut să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui curs și speră ca astfel de situații, în care este nevoie de intervenții de prim ajutor, să fie cât mai puține.

La acest prim curs, desfășurat la începutul săptămânii, au participat 28 de preoți și călugărițe din cadrul parohiilor și mănăstirilor din Protopopiatul Fălticeni.

Activitatea s-a încheiat cu un examen, în urma căruia toți au fost admiși.

Cursanții au primind un certificat de absolvire și o legitimație, care confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor de bază.

Protoieria Fălticeni anunță faptul că un alt curs de prim ajutor va fi desfășurat în perioada următoare.

De această dată, participanții vor fi angajații instituției bisericești care nu fac parte din sfera clericală.

ȘTIRI