Ne întoarcem în timp. La jumătatea anilor 70, când orașul Fălticeni se afla în plin avânt industrial, era inaugurat cel mai modern hotel din zonă. Autoritățile l-au amenajat pe strada Nicolae Beldiceanu la numărul 6, pe structura unei clădiri existente, situat între sediul Miliției, Liceul de Fete, Muzeul Apelor, și una dintre cele mai apreciate cofetării din acea perioadă.
Hotelul a primit denumirea ”Turist”, predestinată activității hoteliere, nume pe care îl păstrează și astăzi.
Se spune că denumirea i-a fost aleasă pentru că turiștii care ne vizitau orașul se plângeau întotdeauna de lipsa unui hotel.
Autoritățile intenționau construirea unei unități de cazare încă din anii 60, însă importanța acordată industrializării orașului a făcut ca investițiile pentru un hotel să treacă în planul secund.
Turist, primul hotel din Fălticeni, avea să fie deschis în anul 1976.
Așa arăta la început.
Unitatea de cazare Turist era unul dintre zecile de obiective inclus în lanțul hotelier deținut la nivel național de structurile OJT (Oficiul Județean de Turism).
Aspectul său exterior amintea de unele structuri de primire turistică de pe litoralul Mării Negre. Înconjurat de verdeață, situat aproape de zona centrală, hotelul oferea aproape 70 de camere pentru cazare.
Sigla hotelului era formată din două litere ”HT” vopsite în galben și respectiv roșu, la fel ca și culorile de pe emblema orașului.
Nevoia unei structuri de primire a turiștilor a fost motivată prin faptul că orașul Fălticeni era poarta de intrate în județul Suceava, spre cunoscutele mănăstiri din zona Humorului, Sucevei și Rădăuțiului, dar și un loc menit să-i găzduiască pe turiștii care voiau să descopere farmecul locurilor și oamenii de seamă ai orașului Fălticeni.
La Hotelul Turist au fost cazate delegațiile care soseau din țară și, mai rar, din străinătate, în vizite la unitățile de producție din Fălticeni. Tot aici au fost cazați specialiștii și muncitorii din Constanța, care au lucrat, alături de inginerii suceveni și fălticeneni, la fundația Blocurilor Turn din zona centrală.
După 1990, când s-a desființat OJT Suceava, Hotelul Turist a trecut din proprietatea statului în proprietate privată.
Clădirea datează din 1960. Imobilul a fost construit ca sediu raional de partid, pentru că în apropiere se afla sediu Tribunalului Fălticeni (astăzi Muzeul Apelor).
Din anul 1970, clădirea va găzdui cursurile Școlii Profesionale, unde erau pregătiți tinerii care voiau să urmeze meseriile din zona industriei ușoare.
În cadrul aceleași clădiri va funcționa și un internat pentru elevii navetiști.
Planurile sunt schimbate, iar în anul 1976 imobilul este reamenajat ca hotel. Clădirea este extinsă și îmbunătățită pentru a corespunde cerințelor din domeniu.
Hotelul Turist va fi deschis în vara aceluiași an, fiind clasificat ca unitate de două stele.