Pompierii Detașamentului Fălticeni intervin de la ora 22 la un incendiu de proporții în comuna Valea Moldovei, localitatea vecină cu Comuna Slatina.
Trei case sunt cuprinse de flăcări.
Incendiul s-a manifestat acoperișurile acestora. Focul a ajuns și la câteva construcții conexe.
Alături de echipajele operative intervin și forțe ale Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.
Pompierii militari sunt sprijiniți de voluntarii SVSU din comuna Cornu Luncii. La acțiunea de lichidare a incendiului sunt prezenți și voluntarii SVSU Baia. Au participat și pompierii militari de la subunitățile din Gura Humorului, Suceava și Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din Capu Câmpului și Valea Moldovei.
Pentru stingerea incendiului a fost nevoie de 11 autospeciale. Misiunea pompierilor nu a fost deloc ușoară. Aceștia au avut nevoie de șase ore pentru a finaliza intervenția.
Abia la ora 4 dimineața intervenția s-a încheiat.
Reprezentanții ISU Suceava spun că nu există victime.
La sosirea echipajelor, la gospodăria de unde a izbucnit incendiul, ardeau acoperișul casei de locuit și al centralei termice, precum și o parte din anexele gospodărești, toate construcții corp comun, majoritare din lemn.
Flăcările au izbucnit, cel mai probabil, din cauza jarului sau scânteilor provenite din coșul de fum deteriorat, care au aprins acoperișul centralei termice și celelalte construcții din gospodărie.
Pompierii spun că flăcările s-au extins și la construcțiile din două gospodării învecinate, care aveau un singur proprietar.
Extinderea incendiului a fost cauzată de observarea și anunțarea târzie a evenimentului, dar și de dispunerea construcțiilor foarte apropiate una de cealaltă, multe dintre acestea fiind corpuri comune, construite din lemn.
Pe timpul intervenției, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical unei adolescente, în vârstă de 17 ani, care a suferit un atac de panică. După ce și-a revenit, aceasta a refuzat transportul la spital.
La prima gospodărie, au ars acoperișul casei de locuit și al centralei termice pe o suprafață de aproximativ 100 mp, adăpostul de animale și alte magazii pe 120 mp, toate construcții corp comun. S-au degradat elemente de construcție ale locuinței și bunuri aflate în interiorul tuturor clădirilor afectate (mobilier, electrocasnice, textile, un tractor agricol și altele).
Au fost salvate restul casei de locuit și alte construcții anexe cu o suprafață de aproximativ 70 mp, cu bunurile aferente.
La al doilea proprietar, care deținea gospodăriile învecinate, au fost afectate două dintre cele patru case de locuit (acoperișul unei case pe aproximativ 100 mp și acoperișul de la a doua casă afectată, pe 140 mp).
Au mai ars anexe gospodărești, construcții corp comun, cu o suprafață totală de aproximativ 400 mp, circa 10 tone de plante furajere, 9 tone de cereale și 3 metri cubi lemn de foc. S-au degradat învelitoarea din tablă de pe acoperișuri, utilaje și unelte agricole, tavanele și pereții ambelor locuințe afectate, elemente de tâmplărie din PVC, materiale de construcții, mobilier, electrocasnice, textile și alte bunuri. Au fost salvate celelalte două case de locuit, circa 5 metri cubi lemn de foc, 2 tone de cereale și o bovină.
Intervenția a fost prelungită din cauza acțiunilor de îndepărtare a elementelor de construcție afectate de foc, sub care se mai aflau focare ascunse.
În sprijinul misiunii pompierilor, au intervenit cetățeni din localitate, care cu ajutorul unor utilaje au înlesnit aceste operațiuni.
Intervenția, începută la ora 22, a fost finalizată la ora 4 dimineața.
Sursa Video: ISU Suceava și Pompierii voluntari Cornu Luncii