Polițiștii SPR 12 Preutești au încătușat un șofer băut. Au fost nevoiți să fugă după el. Agenții l-au prins în scurt timpRural

Polițiștii SPR 12 Preutești au încătușat un șofer băut. Au fost nevoiți să fugă după el. Agenții l-au prins în scurt timp

       Accesări: 1300

Alcoolul este un prăpăd pentru orice șofer, aducându-l în situații complicate. Este și cazul un bărbat din comuna Preutești care, după ce s-a urcat băut la volan, care nici nu se gândea că se va întâlni pe drum cu echipajul de poliție. Oamenii legii au fost inspirați și au făcut semnalele regulamentare ca să oprească mașina pentru un control.

S-a ajuns până la încătușarea conducătorului auto și asta pentru că bărbatul fugise din mașină și nu s-a conformat acțiunii agenților.

Aventura s-a încheiat la scurt timp.

Totul s-a întâmplat la miezul nopții, pe 24 februarie, când polițiștii din cadrul SPR 12 Preutești, în timp ce se aflau în serviciul de patrulare și desfășurau activități de control trafic pe raza localității Leucușești, comuna Preutești.

Aceștia au efectuat semnal de oprire regulamentar unui autoturism care circula pe un drum comunal din Leucușești.

Șoferul nu s-a conformat, i-a ignorat pe oamenii legii, deși a observat semnalul lor, continuîndu-și deplasarea.

La un moment dat el a coborât din autoturism, și început să fugă pe teren arabil.

Polițiștii l-au urmărit alergând după conducătorul auto, pedestru, iar după circa 200 metri l-au prins pe bărbat.

Aceștia l-au imobilizat și încătușat.

După ce l-au legitimat, agenții patrulei SPR 12 Preutești au constatat că șoferul este un localnic, cu domiciliul în satul Leucușești, posesor al unui permis auto valabil.

Deoarece conducătorul auto emana halenă alcoolică, polițiștii l-au testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Șoferul a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni pentru recoltarea de probe de sânge și pentru stabilirea alcoolemiei din sânge.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”.

Oprirea şi controlul vehiculelor sunt activităţile care au drept scop verificarea atentă a acestora (inclusiv a portbagajului), a documentelor conducătorului de vehicul şi, după caz, a pasagerilor, bagajelor ori a legalităţii transporturilor de bunuri sau persoane.

Poliţiştii rutieri pot să efectueze oprirea şi controlul asupra oricărui vehicul aflat în zona de competenţă, precum şi pe timpul îndeplinirii misiunilor specifice.

Oprirea vehiculelor în trafic se realizează prin executarea semnalelor regulamentare, prevăzute de lege, de către poliţistul rutier sau cu aviz de desfășurare a activităților pe linie rutieră.

Oprirea şi controlul unui vehicul se execută de către poliţistul rutier în următoarele cazuri:

  • când se constată încălcări ale normelor rutiere;
  • în situaţia în care există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală, că persoana a fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;

când descrierea corespunde unei persoane căutate potrivit legii;

  • când deţine asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
  • pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege;
  • în condiţiile producerii unor calamităţi naturale, dezastre sau a altor situaţii care pun în pericol siguranţa circulaţiei.

Conducătorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al polițistului este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalți pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicațiile acestuia.

În funcţie de comportamentul şi reacţia conducătorului vehiculului faţă de semnalul de oprire al poliţistului rutier:

a) oprirea prin conformare la semnalul poliţistului rutier

  • când conducătorul vehiculului opreşte la semnalul acestuia;

b) oprire forţată, când:

  • conducătorul vehiculului aflat în mers, căruia i-a fost efectuat semnalul de oprire, refuză să oprească şi îşi continuă deplasarea determinând urmărirea sa de către echipajul poliţiei;
  • vehiculul este oprit, iar conducătorul, care nu se află în interiorul acestuia, revine cu intenţia de a-l pune în mişcare, ignorând dispoziţiile poliţistului;
  • poliţiştii sunt informaţi, prin diferite mijloace de comunicare, despre un conducător de vehicul, suspect în trafic, pretabil a nu se supune controlului;
  • conducătorul vehiculului opreşte iniţial la semnalul poliţistului rutier, iar în timpul controlului pleacă, nerespectând indicaţiile şi dispoziţiile acestuia.

ȘTIRI