Sărbătorile pascale au trecut, încep distracțiile. Pofta pentru petreceri este mare, așa că unii țin neapărat să o arate și în public. Oamenii uită sau le pasă prea puțin că legile nu permit, iar polițiștii sunt nevoiți să intervină.
S-a întâmplat și în comuna Mălini, unde un eveniment privat, organizat sâmbătă seara, a fost transmis și pe rețeaua de socializare.
Polițiștii s-au autosesizat și au identificat locul unde se desfășoară petrecerea.
Agenții SPR 7 Mălini s-au deplasat în satul Pâraie, în jurul orei 22, la locuința unei femei.
Petrecerea, desfășurată în spațiu deschis, era pe final, iar oamenii legii au identificat și persoana care a organizat evenimentul privat. Din discuțiile purtate cu aceasta a reieșit faptul că la domiciliul său a avut loc o reuniune unde au participat nouă persoane.
În urma intervenției efectuate de către polițiști, activitatea a fost stopată, participanții părăsind locul.
Organizatoarea a fost sancționată contravențional cu 1.000 lei.
Celelalte persoane, în calitate de participanți, au scăpat de sancțiuni pecuniare și au primit doar câte un avertisment.
Organizarea evenimentelor private este interzisă
Oamenii legii reamintesc faptul că organizarea evenimentelor private este interzisă conform Legii 55/2020 având în vedere contextul pandemic.
Zilnic echipajele de poliție, poliţie locală și jandarmerie aflate în serviciu pe raza județului verifică modul de respectare a legislației dar și a interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 22:00 – 05:00.
Circulația persoanelor este permisă în intervalul mai sus precizat pentru următoarele motive:
- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
- deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
În continuare, polițiștii, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I. și instituții cu atribuții de control, vor acționa, atât în uniformă cât și în civil, pentru verificarea respectării prevederilor Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.
Recomandăm tuturor cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție, să nu se expună la riscuri.
Polițiștii reiterează faptul că nu doresc sancționarea cetățenilor, ci vor ca toți să conștientizeze faptul că, sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante, însă nu vom tolera nicio abatere a legii.