Condusul sub influența băuturilor alcoolice pare un fenomen de neoprit. Deși au atras atenția în nenumărate rânduri cu privire la consecințele și pericolele ce pot apărea în urma unei astfel de decizii, există șoferi care continuă să le ignore. Polițiștii acționează frecvent în zona Fălticeni pentru depistarea celor care comit astfel de infracțiuni, care pot conduce la evenimente rutiere sau tragedii.
Noi controale inopinate au fost desfășurate în această săptămână pe drumurile publice, locale, județene și naționale.
Doi șoferi din Boroaia și Râșca au fost depistați în flagrant, în timp ce aceștia conduceau mașina sub influența alcoolului.
Marți, 20 februarie, s-a dovedit o zi rodnică pentru agenții de poliție și una în care conducătorii auto au fost invitați să dea explicații la poliție.
Unul dintre controale s-a desfășurat pe raza comunei Boroaia. Polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei au oprit la orele după-amiezii, pe strada Săcuța Deal, din satul Săcuța, un autoturism condus de către un localnic de 55 ani.
Deoarece șoferul emana halenă alcoolică, agenții l-au testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Agenții l-au condus la spital, unde i s-au recoltat probe de sânge în vederea stabilirii nivelului de alcoolemie.
În aceeași zi, dar în localitatea Râșca, au fost desfășurate controale de către polițiștii Serviciului Rutier al IPJ Suceava.
Aceștia au acționat pe DJ 155A, unde au oprit autoturismul condus de un șofer localnic în vârstă de 48 ani.
Deoarece bărbatul emana halenă alcoolică, agenții l-au testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 1,12 mg/l alcool pur în aerul respirat.
Conform procedurilor în vigoare, șoferul a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În ambele cazuri au fost întocmite dosare penal privind infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului”.
Polițiștii atrag atenția șoferilor
Polițiștii atrag atenția și reamitesc un aspect important: consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere!
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive.
Legea pedepsește conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influențând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!