Cod roșu hidrologic pe râul Moldova! Așa au anunțat reprezentanții Institutului Național de Hidrologie în avertizările emise recent pentru județul Suceava. Alertele meteo au pus în gardă și autoritățile locale,
iar efectele precipitațiilor abundente se fac deja simțite.
Ploile torențiale au scos râul Moldova din matcă, al cărui debit este cel mai ridicat din acest an, în zona comunei Baia.
Autoritățile locale au fost prevăzătoare și au reușit să preîntâmpine producerea inundațiilor. Apa a pătruns pe islazul din lunca Moldovei, însă a fost direcționată în așa fel încât gospodăriile de la marginea comunei Baia sunt ferite de orice necaz.
Cu ajutorul utilajelor s-a făcut o breșă de câțiva metri pe drumul care duce la Casa de apă, Stația de pompare Baia 3, din care se alimentează și municipiul Fălticeni. Practic, strada Petuniei a fost săpată pentru a canaliza volumului mare de apă într-o zonă în care nu există populație.
Primarul Maria Tomescu a subliniat că intervenția la timp a făcut ca râul Moldova să nu producă din nou ravagii.
Acum doi ani, viitura produsă în urma ploilor a rupt un baraj, după care a inundat terenuri agricole, străzi, gospodării, apa distrugând drumuri comunale și podețe.
„Din experiența anului 2018, am fost prevăzătoare și azi dimineață am făcut breșă pe strada Petuniei, ca în felul acesta apa Moldovei să nu intre în comună”, ne-a declarat primarul Tomescu. „Este un dig, aproape ce casa de apă din Baia, și având dispute cu ACET și Primăria Fălticeni nu s-a făcut mare lucru. Ceea ce am putut face și noi din buget local: am întărit digul (nr. ridicat pe strada Prundului). Având în vedere că celălalt dig, din partea stângă este mult mai ridicat, bineînțeles că apa Moldovei își face cursul spre comuna Baia. Și, ca să nu mai avem probleme, să ajungă apa la casele oamenilor, am săpat drumul, iar apa ajunge în lateralul Casei de apă.
Apa Moldovei a rupt un drum comunal din Baia
În ultimele zile, autoritățile comunei Baia au monitorizat permanent râul Moldova. Se fac verificări în câteva puncte cheie: la limita cu localitatea Sasca Mică, podul dintre Baia și Bogata, Casa de Apă și strada Prundului.
Aceasta din urmă a fost distrusă de apa Moldovei.
Un segment al drumului comunal s-a prăbușit, iar până când apele nu se liniștesc autoritățile nu pot interveni pentru a-l remedia.
Proiect de anvergură pentru construirea unui dig
Pe aceeași stradă a fost ridicat un dig din pietriș care ajunge până la podul peste Moldova. Investiția a fost realizată cu bani de la bugetul local.
Digul a rezistat la ploile și viitura de acum, însă aici se impune pe investiție de anvergură pentru a putea proteja comuna Baia de inundații puternice.
Primarul Maria Tomescu spune că există un proiect în acest sens, pentru o construcție care să reziste zeci de ani, însă resursa financiară nu există, deocamdată, la nivel de minister.