Planuri pentru restaurarea Mănăstirilor Râșca și Slatina. Autoritățile pregătesc un proiect cu finanțare prin PNRRActualitate

Planuri pentru restaurarea Mănăstirilor Râșca și Slatina. Autoritățile pregătesc un proiect cu finanțare prin PNRR

       Accesări: 1163

Mănăstirile vechi de sute de ani sunt cartea de vizită a județului Suceava. Multe dintre acestea au nevoie de lucrări de restaurare, în special pe partea de pictură murală. Două dintre bijuteriile arhitecturale ale lumii monahale aflate în zona Fălticeni au șanse să fie refăcute, dacă viziunea administrației județene va „bate” cu cea de la guvern.

Mănăstirile Râșca și Slatina, obiective incluse în patrimoniului național și monumente înscrise în patrimoniul UNESCO, figurează într-un amplu proiect ce va fi depus pentru pentru accesarea de fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În același proiect sunt incluse alte patru mănăstiri, Arbore, Humorului, Solca, Teodoreni, dar și câteva biserici din lemn aflate în Botoșana, Colacu, Horodnic de Jos și Horodnic de Sus.

Ideea centrală este punerea în valoare a mănăstirilor, dar și creșterea turismului, componentă importantă în economia județului Suceava.

Proiectul amintit este realizat de Consiliul Județean Suceava în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Cadrul organizatoric comun, parafat printr-un acord de parteneriat, reprezintă doar primul pas al acestui demers.

Parteneriatul mai prevede un obiectiv important: stabilirea și implementarea unor noi rute în scop turistic, cultural și religios, denumite „Ruta bisericilor din lemn” și „Ruta mănăstirilor”.

Activitățile de restaurare includ și lucrări pentru conservarea clădirilor.

Mănăstirea Slatina

În același timp sunt prevăzute crearea de spații expoziționale și amenajarea unor drumuri de acces pentru primirea vizitatorilor.

Inclusă în salba mănăstirilor medievale, chinovia din Probota este unul dintre obiectivele religioase care au beneficiat de lucrări ample de restaurare cu finanțare europeană.

Au fost refăcute beciurile Caselor Domnești „Petru Rareș” și „Vasile Lupu”, din incinta mănăstirii, zidurile de incintă, ale clopotniței, turnurilor și ale întregii cetăți medievale redescoperite cu ocazia unor cercetări arheologice efectuate anterior.

Lucrările au inclus și sistematizarea curții interioare, refacerea trotuarelor, aleilor pietonale și rigolelor.

Valoarea proiectului s-a ridicat la 22,66 milioane de lei.

Proiectul s-a încheiat în septembrie 2020 odată cu recepția lucrărilor.

Mănăstirea Probota

ȘTIRI