Peste 2700 de fapte penale contra patrimoniului au fost înregistrate în județul Suceava în primele șapte luniActualitate

Peste 2700 de fapte penale contra patrimoniului au fost înregistrate în județul Suceava în primele șapte luni

       Accesări: 287

Inspectoratul de Poliliţie Judeţean Suceava derulează campania de prevenire a furturilor din locuinţe “#Catalogul_de_furturi”.

”Ce e postat, e filat! Ai grijă ce dai din casă!”, este noul mesaj al polițiștilor pentru prevenirea infracțiunilor de furt din locuințe.

Potrivit analizei datelor de interes operativ la nivelul județului Suceava, pe linia prevenirii și combaterii infracțiunilor contra patrimoniului, se constată o scădere semnificativă (cu 415 infracțiuni) în primele 7 luni ale anului 2020, față de primele 7 luni ale anului 2019.

În internalul ianuarie – iulie 2020 au fost sesizate 2.707 fapte penale contra patrimoniului.

Deși, din punct de vedere statistic infracțiunile de furt din locuință sunt în scădere,  acestea continuă să reprezinte un fenomen social complex, rezultat al interacţiunii dintre factori sociali, individuali dar şi a unor condiţii sociale favorizante.

Cazuistica penală în domeniul furturilor din locuinţă, relevă faptul că acest fenomen nu este unul întâmplător cu o evoluţie spontană, întâmplătoare, ci, formele de manifestare îşi află resursele în societate, în disparităţile sociale ale indivizilor care o formează, în contradicţiile şi disfuncţiile apărute la nivel macrosocial, dar şi a oportunităţilor (case aflate în construcţie, fără a fi supravegheate, îmbătrânirea populaţiei specifică mediului rural, postarea pe site-urile de socializare a unor imagini explicite cu bunurile din locuințe, etc.) care apar în manifestarea acestui fenomen.

În județul Suceava, 1 din 2 infracțiuni contra patrimoniului este infracțiune de furt, iar 1 din 5 infracțiuni de furt este furt din locuință

În acest context, polițiștii suceveni au inițiat Campania #Catalogul_de_furturi ce se va derula pe o perioadă de o lună  și va beneficia de implicarea tuturor structurilor cu atribuții în prevenirea și combaterea infracțiunilor contra patrimoniului: Analiza și Prevenirea Criminalității, Ordine Publică, Proximitate, Criminalistic, Investigații criminale. 

            Campania a debutat în data de 4 septembrie 2020, în incinta magazinului DEDEMAN Suceava, cu un concept inovativ de prezentare, care se fundamentează pe importanța conștientizării de către cetățeni a necesității adoptării unei atitudini prudente în raport cu locuința și bunurile proprii, precum și a consecințelor neluării unor măsuri preventive fundamentale și va continua cu activități de informare și conștientizare a publicului țintă.

 Aceasta își propune să (re)aducă în atenția sucevenilor modurile de operare cel mai frecvent utilizate de hoți precum și principalele măsuri de siguranță pentru protecția locuinței și a bunurilor personale:

Fii cu un pas înaintea hoților

Fă-ți o listă de control cu toate măsurile de siguranță posibile și verifică-le înainte de plecare.

Când lipsești de acasă, asigură-te că toate ușile și ferestrele sunt încuiate.

În cazul în care lipsești pe o perioadă mai lungă de timp, roagă prietenii sau vecinii apropiați să treacă să ridice corespondența.

Instalează un sistem de alarmare în locuință.

Dacă locuiești la bloc

Încuietoarea de la ușa locuinței trebuie să nu permită accesul din exterior la șuruburile de prindere, iar butucul yalei să fie complet introdus în corpul ușii pentru a evita prinderea și ruperea lui.

Dacă locuiești la parter sau la etajul I, grilajele de la ferestre îi descurajează pe hoți.

Mai mult, solicită administrației

Montarea unui interfon la intrarea în scară și utilizarea în mod corect pentru a ști exact cine intră în clădire.

Dotarea cu încuietori corespunzătoare a ușilor de subsol, terase sau intrări suplimentare.

Iluminarea bună a holurilor și palierelor blocului .

Și lumea virtuală este parte din viața noastră

Atunci când plecați o perioadă mai lungă de acasă, nu faceți acest lucru public pe internet;

Nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare (Facebook, Instagram, etc) în surse de informații pentru infractori. Făceți-le inaccesibile pentru persoane necunoscute și manifestați o atenție sporită la datele personale și fotografiile pe care le postați;  

Evitați prieteniile cu persoanele pe care nu le cunoașteți în realitate și nu dezvăluiți date despre dumneavostră celor pe care „i-ați întâlnit” doar în mediul online.

Campania “#Catalogul_de_furturi”.

ȘTIRI