Fiecare colț din această lume este minunat datorită frumuseții naturale, dar mai ales grație celor care au reușit să ducă mai departe numele acelui oraș fie prin talent înnăscut sau determinate fără egal. Chiar dacă este frumos să admirăm anumite locuri în care poposim, fie ca turiști sau doar în trecere este poate la fel de important să conștientizăm tezaurul lăsat moștenire de la cei care ar putea foarte ușor să devină inspirația noastră.
Când vine vorba de orașul Fălticeni, lucrurile stau la fel de bine.
De-a lungul timpului aici s-au născut sau doar au poposit personalități care aveau să devină embleme pentru România.
Tocmai de aceea, în zilele noastre, acest loc este adeseori supranumit „orașul scriitorilor”.
Eugen Lovinescu
Studiile le-a început la Fălticeni, urmând imediat apogeul carierei sale, în urma publicării unui articol în suplimentul cunoscutei gazete Adevărul.
Mai mult de atât, reușește să obțină titlul de doctor în litere în urma absolvirii cursurilor de la Paris.
În prezent, mai multe manuscrise pot fi văzute în celebrul muzeu Galeria Oamenilor de seamă, care a fost deschis în anul 1972. Casa a fost donată de către scriitorii Horia și Vasile Lovinescu și se află pe strada Sucevei, la întrarea în oraș.
Mihail Sadoveanu
Criticul literar este una dintre acele personalități care s-au născut în Fălticeni. Valorile sale incontestabile au fost apreciate în număr mare încă din acele vremuri. Ambiția l-a ajutat să devină un om de seamă, făcând parte dintre cei mai îndrăgiți romancieri sau nuveliști ai vremii.
O altă emblemă a poporului român este Mihail Sadoveanu, care a reușit să anime viețile multor generații, oferindu-le totodată libertatea de a visa la tot ce e mai frumos. Pe aceste meleaguri au luat viață celebrele personaje de poveste Lizuca și Patrocle din Dumbrava Minunată.
Este ireal ce poate să realizeze mintea umană dacă nu este influențată de diverse voci care nu sunt mereu bine-intenționate. Oamenii pot să viziteze Casa Memorială Mihail Sadoveanu din Fălticeni pentru a vedea cu ochii lor cum a crescut un simplu scriitor.
O mare parte dintre mai cunoscute opere ale artistului au luat naștere în acest loc. Câteva exemple sunt: Apa morților, Priveliști dobrogene sau Neamul Șoimăreștilor.
Sofia Ionescu-Ogrezeanu
Această doamnă face parte dintre cele mai importante valori care s-au născut în orașul Fălticeni. Sofia Ionescu a reușit să devină prima femeie neurochirurg din lume în urma efectuării primei operații pe creier la un tânăr. Deși a avut parte de o carieră liniștită, viața acesteia s-a schimbat radical în momentul în care a reușit această performanță.
Măiestria Sofiei a salvat sute de vieți, iar fiecare descoperire a însemnat enorm pentru acest domeniu. Ceea ce este important de reținut este faptul că fiecare dintre noi poate să devină o persoană de succes cu puțin talent și determinare.
Pacienții Sofiei făceau parte din toate clasele sociale, de la oameni de rând, la scriitori sau oameni culți. Printre cei mai cunoscuți oameni de la acea vreme s-au numărat: soțul Mariei Tănase, una dintre soțiile șeicului Zayed-Bin sau soția lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Ion Creangă
O altă personalitate care a poposit pe acest meleaguri este Ion Creangă. Scriitorul a locuit în Fălticeni în momentul în care a studiat la Școala de catiheți. Basmele, poveștile și povestirile sale sunt de-a dreptul minunate.
Este posibil să aflăm câteva detalii despre tinerețea acestuia și întâmplări scrise cu mult haz în întreaga sa opera autobiografică.
Acest oraș pitoresc spune o poveste la tot pasul. Aici se pot vedea diverse case memoriale, muzee, biserici vechi, monumente sau statui care atestă istoria frumoasă a locului.
Cei ce doresc să descopere viața de după povești a acestor scriitori, sau cei ce vor să vadă cu ochii lor călimara lui Cezar Preda sau cuțitul folosit de Lovinescu pentru a tăia scrisorile pot deveni pentru o zi vizitatori ai unui tărâm încărcat de povești scrise sau doar rostite de oamenii simpli care nu s-ar fi gândit vreodată că vor ajunge embleme naționale.