Pământul. Casa noastră comunăEducație

Pământul. Casa noastră comună

       Accesări: 1091

Intrată în tradiția Colegiului Național ”Nicu Gane”, Ora Pământului s-a sărbătorit sâmbătă, 23 martie 2024 în Amfiteatru și în Careul școlii cu un public și o participare numeroasă. Proiectul a fost dedicat, ca în fiecare an, Mamei Pământ. De la Ora Pământului la Ziua Pământului nu e doar un interval de o lună, un an, ci zeci și zeci de ani în care am gândit și am acționat, vom gândi și vom acționa pentru sănătatea și viitorul Terrei.

Schimbările de paradigmă la nivel planetar necesită răspunsuri responsabile la marile întrebări privind viitorul. Și soluții. Și remodelarea minții. În atenția noastră a fost o tematică de mare actualitate: Inteligența naturală versus inteligența artificială.

AI a ajuns în buzunarul fiecăruia. Cui îi e frică de AI? Ne confruntăm și o acceptăm. AI nu este duhul din lampa lui Aladin De la revoluția industrială care a schimbat profilul societății au trecut secole novatoare. Străbatem în mers accelerat revoluția informatică. Inteligenței naturale i se adaugă AI. Era Chat GPT. Inovații în toate sectoarele. Superinteligență.

Acestor schimbări de paradigmă dedicăm sărbătorea Pământului. Inteligența naturală și AI coexistă. Cibernetică, Robotică, Informatică, Automatizare, Nanotehnologie. Cu avantaje și dezavantaje.

Despre câteva din ele situăm întâlnirea noastră de azi. Și vă propunem un util și subtil joc de antrenament pentru voi toți. Întrebări și răspunsuri. Quiz.

Întrebări gândite de: Antohi Luciana, Ferariu Nicoleta și Irimioaia David Raul.

Quiz in menti realizate de Antohi Luciana.

Sufletul manifestării și amfitrioni: Antohi Luciana, Lazar Andrei, Gradinaru Angelica, Bejenariu Maria, Bordei Loredana, Ferariu Nicoleta, Chiperi Andrei, Melinte Roxana din clasa a XI-a B, Brăneanu Simina, Anton Lois Emilia,  Gîm Alice din a X-a E și Croitoru Serafim a X-a D (sprijiniți prin materiale necesare de clasa a IX-a H).

Un chestionar din care toți am ieșit câștigători. Algoritmi. Itemi cu răspunsuri multiple. Joc al minții cu argumente pro și contra.

Inteligența umană. Homo sapiens. AI, Machina sapiens.

Activitatea din amfiteatru a fost completată de cea din careu unde, aidoma miilor de participanți la evenimentul Ora Pământului din țară, s-au stins luminile și în nocturnă, s-a urmărit feeria lumânărilor aprinse, a gulguțelor, a lampioanelor înălțate spre cer, s-au auzit cântările  solo, instrumentale, corale, cu armonie, visare, gânduri pentru pământeni și pentru Terra. Am fost onorați de prezența domnului director Codrin Bența, a doamnelor profesoare Primăvara Bența, Otilia Grădinariu, Mihaela Nicolau, prof. Costel Ciobanu, Rudy Hӧdl de la Cronica de Fălticeni și a organizatorului activității, domnul profesor Sorin Gafencu. Domnul director a acordat diplome organizatorilor iar domnul Hӧdl a realizat imaginea foto a evenimentului.

Și să menționăm activitatea din prima parte a evenimentului: cursa ciclistă la care au participat animatorii în frunte cu dl director Bența, dl. profesor Sorin Gafencu și iubitorii de ciclism: Codrin Zavastin, Avîrvarei Bianca (a IX-a D), Croitoriu Serafim, Nechiforeasa Iuliana, Șoldănescu Beatriz și Voicu Oana și (a X-a D), Avăcăriței George, Andreș Rebeca, Bertea Adrian, Grigoraș Alexandru, Iurea Iustin și Zancu Cristian (a XI-a B) și alții.

Sceneta scrisă de Grădinaru Angelica și Bordei Loredana (a XI-a B),  prezentată de elevii Vîrlan Ilie (a X-a E), Bordei Loredana, Popa Marc, Avăcăriței George (a XI-a B), Bosînceanu Cezar și Sava Gabriel (a X-a D), îndrumată de doamna profesoară Irina Suman, a avut un subiect foarte interesant și de actualitate. Pământul este al pământenilor și nu al roboților. La pupitrul tehnic au activat Lazăr Andrei și Chiperi Andrei (a XI-a B), Dominte Giulia și Mărănducă Selena (a X-a E). Au interacționat activ și elevii Apetri Mihnea (a X-a G), Pintiliei Sebastian, Parasca Emilian și Mărian Răzvan (a X-a D).

Și-au adus contribuția creatoare la întregul activității elevi din mai multe clase. Comandamentul a aparținut clasei a XI-a B cu participarea animatorilor din clasele a IX-a H, a IX-a G, a X-a D, a X-a E, X-a G și a altor clase.

Promovare. Mesaj pentru anunț: Zodieriu Iustina (a XI-a B);

Informarea claselor: Grigoraș Alexandru (a XI-a B) și Anton Lois Emilia (a X-a E);

Afiș: Chiperi Andrei, Avăcăriței George Emanuel și Lazăr Andrei (a XI-a B);

Distribuire afișe în liceu și oraș: Zancu Cristian, Manolache Gabriel, Antohi Luciana, Tihan Cristina și Irimioaia Raul (a XI-a B).

Decorațiuni. Ecusoane și Glob 1 realizate de: Lazăr Andrei, Antohi Luciana, Manolache Gabriel, Crăciun Alin, Tihan Cristina, Sacaliuc Cristian, Burlui Denisa, Iurea Iustin, Andreș Rebeca, Bejenariu Maria, Vultur Anamaria și Irimeasa Petruța, clasa a XI-a B;

Glob 2: Melinte Roxana  (a XI-a B);

Lampioane, brioșe, gulguțe, ghirlande: Floriștean Doriana și toată clasa a IX-a H, precum și a IX-a D și G;

Chenar poze: Rebeca Andreș (a XI-a B).

Program artistic variat în careul colegiului: Selena Mărănducă (a X-a H) poezie acompaniată la vioară de Ciuntu Daniel (a X-a D).

Grupul coral format din elevii: Acasandrei Amalia, Aioanei Andrada, Marian David, Letia Alexandra, Chiuaru Andrada, Todireasa Andrei, Lupu Andrei, Șchiopu Ariana, Avârvarei Bianca, Amariei Ciprian, Zavastin Codrin, Saftiu Elena, Anton Ema, Crețu Karina, Necolae Oana, Petrov Claudia, Maxim Sara, Matei Teodora, Vodă Andreia, Mariei Gabriela, Filip Maria, Tălălău Sabina, Lucanu Adriana și Bolohan Bianca (a IX-a D) care a interpretat melodia „Cât trăim pe acest pământ”.

Grupul coral format din elevele Monoran Irina, Apăvăloae Diana, Făluță Roberta, Bălan Alexandra, Tîrziu Teona, Ichim Teona, Lature Patrisia, Roșu Roxana, Drobotă Bianca, Drobotă Denisa, Vălianu Izabela, Brajinca Anastasia, Constantinescu Alexandra, Pinticanu Olguța, Bărăscu Gabriela, Caulea Nicoleta, Brădățanu Amalia, Buleu Roxana și Mihăilă Adelina (a X-a G) care a interpretat melodiile Amintire cu Haiduci (Valeriu Sterian) și O stea (Deepcentral). Daniel Ciuntu (a X-a D), Cora David, Alex Livadaru și Alex Norocel (a IX-a G) au interpretat Romanță de Mihai Eminescu și colaj de muzică populară.

Dominte Giulia (a X-a E) a interpretat Caruso-Lara Fabian.

Zavodu Andreea împreună cu Țibulcă David au interpretat: Jigsaw falling into place de Radiohead.

Țibulcă David a interpretat Holy war-Megadeth.

Aplauze la scenă deschisă, împărtășirea bucuriei de a fi împreună, amintiri comune. Reușită deplină la sărbătorirea Pământului. Gânduri pentru următoarele proiecte. Căutare de noi răspunsuri la marile întrebări ale lumii contemporane.

Întocmai ca la revoluția industrială, revoluția robotică înlocuiește omul, de unde spaima pierderii locurilor de muncă și trecerea la noile profesii ale viitorului.

Savantul japonez Kaku: ”Vor dura multe decenii până când roboții să treacă pe o scară de conștiință și că între timp se vor crea roboți capabili să iubească și să aibă loc în familia umană”

Și un răspuns la o întrebare a viitorului: ”Vor moșteni roboții Pământul? Da, dar vor fi copiii noștri” (Minsky). Da. Dacă vom coloniza și vom fi stăpâni ai spațiului cosmic!…

Rămâne de văzut. Și în primul rând, cerința imperioasă de a apăra sănătatea Pământului. De noi, pământenii, de folosirea inteligenței umane și a IA depinde viitorul Terrei.

ȘTIRI