Ortodocșii pe stil vechi sunt în Ajunul Crăciunului. Vineri este Nașterea Domnului. Concert de colinde la FălticeniReligie

Ortodocșii pe stil vechi sunt în Ajunul Crăciunului. Vineri este Nașterea Domnului. Concert de colinde la Fălticeni

       Accesări: 1236

Cea mai frumoasă sărbătoare creștină bate la ușă. Pentru câteva zeci de mii de ortodocși pe stil vechi, din zona Fălticeni, vineri este Nașterea Domnului. În ziua de Ajun, preoții au făcut obișnuitul periplu cu icoana praznicală, din casă în casă.

Tot în ziua de Ajun se fac pregătiri și pentru bucatele care vor sta pe masa de sărbătoare.

Până atunci, seara dinaintea sărbătorii este petrecută la biserică pentru slujba privegherii.

După seara de rugăciune din sfântul lăcaș, colindătorii pornesc să vestească Nașterea Domnului.

Credincioșii petrec dimineața primei zile de sărbătoare la biserică, iar la finalul acesteia preotul citește Pastorala, un cuvânt de învățătura al Întâiuluistătător Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, Mitropolitul Vlasie, legat de însemnătatea sărbătorii.

În mediul rural se obișnuiește și la Nașterea Domnului, ca oamenii să îmbrace portul popular. La biserică sunt aduse coșuri cu colaci, prăjituri, cozonaci și fructe pentru a fi binecuvântate.

Sâmbătă și duminică sunt alte două sărbători, Soborul Maicii Domnului și de Sfântul Nicodim de la Tismana, respectiv Sfântul Arhidiacon Ștefan.

În toate aceste zile vor avea loc slujbe în biserici și mănăstiri.

La Catedrala Mitropolitană va fi slujbă arhierească, în timp ce la catedrala din Fălticeni va avea loc un concert de colinde, intitulat „Cerul și-a deschis Soborul”, susținut de grupurile psaltice Theophilos și Sfânta Casia.

Zona Fălticeni reunește cele mai importante și numeroase comunităție ale ortodocșilor de stil vechi din Moldova.

Aici se află și sediul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, stabilit în satul Slătioara, din comuna Râșca.

Cele mai mari comunități de ortodocși pe stil vechi sunt în Fălticeni, Rădășeni, Mălini, Bogdănești, Râșca, Slatina, Forăști, Boroaia și Drăgușeni.

Comunități, mai mici, sunt și în comunele Cornu Luncii, Preutești, Baia, Fântâna Mare și Vadu Moldovei.

În calendarul creștin, anul nou, sărbătoarea Sfântului Ierarh Vasile, va fi pe data 14 ianuarie (1 ianuarie stil vechi), iar Boboteaza pe 19 ianuarie (6 ianuarie stil vechi).

ȘTIRI