Momente binecuvântate cu bucurie, lumină și daruri. Ortodocșii pe stil vechi celebrează astăzi Nașterea Domnului, cea mai mare și importantă sărbătoare din calendarul lunii decembrie. Aceasta este așezată la capătul celor 40 de de zile de post, unul mai puțin aspru decât cel al Învierii, prin care se dorește îmbunătățire și înălțare spirituală.
Slujbe au fost oficiate în toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul zonei Fălticeni.
Cele mai mari comunități ale ortodocșilor de stil vechi, cei care păstrează calendarul iulian, calendarul vechi al sărbătorilor de peste an, sunt în localitățile Fălticeni, Rădășeni, Bogdănești, Râșca, Mălini, Horodniceni, Slatina, Cornu Luncii și Drăgușeni.
Comunități mai restrânse sunt în Forăști, Dolhești, Baia, Fântâna Mare și Vadu Moldovei, Dolhasca.
Comuna Râșca este locul unde se află sediul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, Catedrala Mitropolitană și Mănăstirea Slătioara, cu hramul Schimbarea la Față.
În această localitate se află alte două chinovii ale Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi unde vin pelerini din toată țara.
Este vorba despre Mănăstirea „Sfintelor Mironosițe” și Mănăstirea „Sfântul Glicherie”, aflată în inima codrilor Slătioarei.
Slujbă înălțătoare la Catedrala din Fălticeni
Cea de-a doua catedrală se află în Fălticeni. Biserica este închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, primul hram, și Înălțării Sfintei Cruci, al doilea hram, cât și eroilor români, adeseori fiind utilizată denumirea Catedrala Eroilor.
Lăcașul s-a dovedit neîncăpător pentru cei care au ținut să asiste la Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului.
Slujba, înălțătoare, săvârșită de părintele protoiereu Sebastian Mogârzan, a fost înfrumusețată de corul parohiei.
În cadrul acesteia s-a dat citire cuvântului pastoral al Înalt Prea Sfințitului Mitropolit și Arhiepiscop Evloghie, ierarh originar din Fălticeni, transmis clerului monahal, preoților și creștinilor de rând cu ocazia Nașterii Domnului.
Un moment aparte al slujbei l-a constituit recitalul de colinde susținut de copiii parohiei, cor pregătit de psaltul Flavian Savu.
După cuvântul de învățătură al părintelui Sebastian Mogârzan, cei mici au primit daruri mici din partea comitetului parohial.
Pentru ortodocșii de stil vechi urmează alte două zile de sărbătoare, miercuri și joi, când vor fi celebrate Soborul Maicii Domnului și Sfântul Nicodim de la Tismana, respectiv Sfântul Arhidiacon Ștefan.
Peste șapte zile va fi marcată trecerea în noul an, odată cu sărbătoarea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.
Pe data de 19 ianuarie (stil nou)/6 ianuarie (stil vechi) va fi sărbătorit Botezul Domnului (Bobotează), iar în ziua următoare va fi prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul.