Sunt zile binecuvântate, de înaltă trăire spirituală. Ortodocșii români pe stil vechi din zona Fălticeni celebrează zilele acestea cea mai mare sărbătoare din perioada iernii, când oamenii primesc colindători, iar sub brad așază daruri pentru cei mici. Așteptat cu bucurie, praznicul Nașterii Domnului sau Crăciunul, cum este cunoscut în popor, este marcat la capătul celor aproape șase săptămâni de post și rugăciune.
Duminică, 25 decembrie (stil vechi)/7 ianuarie (stil nou), este prima zi din ciclul celor trei zile de sărbătoare.
Cu câteva zile înainte de sărbătoare, preoții au mers cu icoana praznicală, vestind în casele credincioșilor, așa cum cere tradiția ortodoxă, Nașterea pruncului Hristos.
În seara din ajunul Crăciunului au fost oficiate Vecernia și Privegherea în cinstea acestui eveniment, iar astăzi au fost săvârșite liturghiile în cinstea sărbătorii, în mănăstirile și parohiile din cuprinsul zonei Fălticeni.
După slujbă, preoții au dat citire Pastoralei, mesajul redactat de Mitropolitul Demosten, pentru ortodocșii români de stil vechi, cu ocazia praznicului amintit.
Luni și marți vor fi alte două sărbători, când vor celebrați Cuviosul Nicodim de la Tismana și Sfântul Arhidiacon Ștefan, dar și Soborul Maicii Domnului.
Următoarele trei mai sărbători vor fi pe 1 ianuarie (stil vechi)/14 ianuarie (stil nou), dată la care va fi sărbătorit Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, pe 6 ianuarie (stil vechi)/19 ianuarie (stil nou) când este Boboteaza, iar o zi mai târziu, pe 7 ianuarie, va fi sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul.
Cele mai mari comunități rurale ale ortodocșilor de stil vechi din nordul Moldovei sunt la Râșca, Bogdănești, Mălini, Rădășeni, Horodniceni și Fălticeni.
Sediul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi se află tot în zona Fălticeni, în localitatea Slătioara, iar în municipiul Fălticeni se află Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Crăciunul după vechiul calendar mai este sărbătorit de ortodocșii din Serbia, Muntenegru, Ucraina, Republica Moldova, Rusia, Egipt, la Ierusalim și la Muntele Athos, dar și în anumite comunități din Grecia, Bulgaria și Polonia.