Educația rutieră devine tot mai importantă. Efectele aglomerării urbane, creșterea numărului de accidentelor și respectarea regulilor de circulație sunt câteva dintre motivele pentru care Școala de șoferi Auto XOR lansează un proiect binevenit la nivel local. Prin intermediul acestuia se dorește responsabilizarea elevilor de gimnaziu și de liceu, asupra importanței cunoașterii și respectării regulilor de circulație.
Pe de altă parte, se urmărește prevenirea incidentelor în traficul rutier și pietonal.
Un alt obiectiv este cel al formării unei atitudini adecvate în contextul
Proiectul Auto XOR include ore interactive de educație rutieră desfășurate în cadrul unităților de învățământ din Fălticeni, în care profesori de legislație explică rolul fiecărui participant la trafic și obligațiile pe care le are prin lege. Sunt, de fapt, lecții prin care elevilor li se transmit un mesaj: comportamentul și alegerile fiecăruia dintre noi – conducător auto, biciclist sau pieton – contează și pot să afecteze și alți oameni.
Prima campanie s-a desfășurat la Colegiul „Nicu Gane”
Orele de educație rutieră lipsesc cu desăvârșire din școli. Pentru o vreme, lucrurile se vor schimba iar elevii au numai de câștigat din acest proiect.
Primul etapă din proiect s-a desfășurat pe 7 decembrie la Colegiul Național „Nicu Gane”.
Elevii clasei 9E, profil filologie, sunt cei care au primit informații valoroase despre circulația pe drumurile publice.
Ora educație rutieră a fost ținută de un fost cadru didactic, astăzi unul dintre cei mai apreciați instructori auto din Fălticeni. Dorin Zugravu, profesor de legislație rutieră, le-a explicat elevilor cazuri concrete pe care le-a întâlnit de-a lungul timpului în traficul auto.
Exemplele au fost pigmentate cu sfaturi, dar și cu soluții concrete.
Discuția s-a axat permanent pe normele de conduită preventivă și respectarea regulilor de circulație. Au fost abordate subiecte legate de trecerile de pietoni, semafoare, circulația cu bicicleta și calitatea de pieton.
Profesorul Zugravu a menționat și câteva reguli de bază pentru pietoni și bicicliști, care printr-o atitudine corespunzătoare pot ține necazurile din trafic la distanță.
Pentru ca mesajele orei de educație rutieră să aibă impactul scontat, elevii au primit pliante cu texte explicative, care, de altfel, au fost planul lecției de educație rutieră.
La finalul orei, profesoara Anca Șoldănescu, diriginta clasei 9E, a completat, sub forma unei concluzii, ideea de bază a întâlnirii: niciodată nu ești suficient de mare ca să conștientizezi rolul tău de pieton, biciclist sau șofer.
Întâlnire epică
Lucrurile s-au legat perfect pentru elevii din 9E.
Ora de educație rutieră s-a pliat pe ora de dirigenție care s-a dorit și a fost una specială. Elevii acestei clase de filologie au parte de „Întâlniri epice”, puse la cale de profesoara Anca Șoldănescu.
În altă ordine de idei, orele de dirigenție au fost transformate în lecții motivaționale pentru fiecare elev în parte.
Întâlnirile epice sunt, de fapt, întâlniri cu alți tineri, foști absolvenți ai Colegiului Național „Nicu Gane”, care au reușit să pună pe picioare afaceri sau reprezintă ei înșiși un exemplu al reușitei personale în plan profesional.
Fiecare întâlnire reprezintă un episod al succesului pe viu, al interacționării cu tinerii antreprenori locali, persoane model care pot transmite un mesaj puternic actualei generații de adolescenți care se formează în laboratoarele educaționale ale Colegiului Național „Nicu Gane”.
Ora de educație rutieră, cu profesorul de legislație Dorin Zugravu, este al cincilea episod din cadrul „Întâlnirilor epice”, denumit generic ”ABC-ul Educației Rutiere”.
Până acum au fost invitați Alex Tudose (călătorii și educație financiară), Ella și Bogdan Casandrei (sport și nutriție), Patricia Haidău (psihologie și dezvoltare personală) și Maria Andra Cojocariu (antreprenoriat).