Satul românesc se modernizează și se dezvoltă prin investiții. Unul dintre cele mai importante obiective în anii ce urmează este aducțiunea de gaz metan, de aceea autoritățile locale au pus la punct documentațiile necesare. Opt comune din zona Fălticeni au inițiat procedurile pentru astfel de proiecte, unele aflate într-un stadiu destul de avansat, în timp ce altele abia sunt la început.
Localitățile Vadu Moldovei, Baia, Rădășeni și Cornu Luncii au întreprins demersurile care permit înființarea rețelelor de gaz metan.
Proiectul finalizat la Vadu Moldovei și depus la finanțare
Primăria Vadu Moldovei este singura din zona Fălticeni care a reușit să aibă un proiect finalizat. Dosarul obiectivului investiției pentru înființarea rețelei de gaz la FDI (Fondul de Dezvoltare și Investiții). Administrația locală vrea să profite și de faptul că magistrala de gaz se află pe teritoriul comunei, astfel încât partea de aducțiune din rețeaua principală nu va pune probleme.
Infrastructura va cuprinde toate cele opt sate ale comunei Vadu Moldovei, astfel încât beneficiari vor fi cei 4.000 de locuitori din Cămârzani, Ciumulești, Dumbrăvița, Ioneasa, Mesteceni, Movileni, Nigotești și Vadu Moldovei. Documentația prevede, printre altele, realizarea unei stații specifice transportului, măsurării și reglării presiunii gazului metan.
Proiectul nu s-a materializat, deoarece guvernanții au decis să desființeze FDI în ianuarie 2020.
„Înființarea rețelei de gaz metan în comuna Vadu Moldovei are prioritate maximă. Noi aveam totul pregătit și am reușit să depunem toată documentația la fostul FDI (Fondul de Dezvoltare și Investiții). Din păcate, totul s-a schimbat odată cu desființarea acestuia. La nivel național nu suntem singurii în această situație!”, a explicat primarul Maricel Iacob. „Noi așteptăm redeschiderea surselor de finanțare și reluarea depunerii proiectelor pe fonduri europene sau guvernamentale. Costurile investiției sunt foarte mari și nu le putem asigura din bugetul local.”
Primarul Maricel Iacob este optimist și susține că locuitorii comunei Vadu Moldovei vor avea gaz metan.
Noi oportunități de finanțare vor apărea odată cu deschiderea programelor naționale de investiții din perioada următoare.
Proiect în fază incipientă la Rădășeni
Și autoritățile locale din Rădășeni și-au propus să aducă rețeaua de gaz metan în comună. Primarul Neculai Perju vrea să profite de faptul că sistemul de aducțiune se află aproape de poarta de intrare din localitate.
Proiectul este susținut nu numai de edilul localității, ci și de aleșii locali.
Șeful administrației rădășenene afirmă că noul proiect este un capitol foarte important pentru comunitatea locală, proiect ce se află pe lista investițiilor prioritare.
El s-a arătat optimist în privința succesului unui astfel de proiect bazându-se pe numărul mare de noi locuințe construite în ultimii 5 – 10 ani.
Autoritățile locale vor să știe, înainte de toate, cât de receptivi sunt localnicii.
Pentru aceasta, salariații Primăriei și consilierii locali au făcut un sondaj de opinie în rândul populației, pentru ca cei care sunt interesați de realizarea acestui proiect să poată semna în listele ce vor fi anexate studiului de impact.
„Facem un sondaj la nivelul populației să vedem potențialii consumatori care sunt interesați pentru așa ceva. Ne avantajează situația că suntem aproape de Fălticeni.”, explică edilul comunei Rădășeni. „Eu cred că proiectul de aducțiune al gazului metan va avea receptivitate în rândul localnicilor pentru că s-au făcut foarte multe construcții noi, în ultimul timp câte 30 de case noi anual. Au fost ani când se ridicau câte 50-60 de case noi, ori aceste gospodării au toate condițiile celor de la oraș și necesită un sistem de încălzire adecvat.”
Proiectul pentru înființarea rețelei de gaz metan la Rădășeni nu este nou.
În urmă cu cinci ani, când nu exista un fond de investiții la nivel de țară, singura soluție era deschiderea unei axe de finanțare pentru accesarea de fonduri comunitare nerambursabile pentru un proiect local.
Bani europeni nu au existat pe acest capitol, iar proiectul pentru locuitorii comunei Rădășeni a rămas să fie materializat atunci când vor fi alte oportunități de finanțare.
În perioada imediat următoare, va fi întocmit un studiu de fezabilitate, în vederea demarării proiectului de extindere a rețelelor de gaz, pe raza comunei.
Proiect în fază avansată la Baia
Și Primăriile din Baia și Cornu Luncii au lansat demersuri similare, localitățile fiind avantajate, ca și comuna Vadu Moldovei, de faptul că sunt poziționate lângă magistrala de gaz metan.
Proiectul se află în fază foarte avansată la Baia.
Primarul Maria Tomescu susține că se lucrează la definitivarea ridicărilor topografice, iar proiectul tehnic este deja finalizat.
Acum se lucrează la întocmirea unui studiu de fezabilitate, centrat în jurul analizei cost-beneficiu.
„Am pus la punct proiectul tehnic și aproape am finalizat documentația topografică. Suntem la momentul în care se realizează și studiul de fezabilitate.”, afirmă primarul Comunei Baia. „Dorința mea este să avem, în primă instanță, toate elementele necesare pentru începerea lucrărilor la aducțiunea de gaz metan.”
Autoritățile locale vor ca viitoarea rețea de gaz din localitate să fie racordată la magistrala aflată lângă șoseaua națională DN2E.
Câteva întâlniri pe această temă s-au ținut cu specialiști în domeniu. O decizie în acest sens va fi luată în viitorul apropiat.
„Deocamdată suntem în discuții cu specialiștii în domeniu. Vrem să facem cum este mai bine.”, a declarat Maria Tomescu. „Planul nostru este să aducem gazul metan în comuna Baia, cât mai repede posibil, în ambele sate. Facem tot posibilul ca un număr cât mai mare de gospodării să aibă posibilitatea de a se racorda pe viitor la rețeaua de gaz.”
Proiectul tehnic prevede o rețea de 50 de kilometri de conducte de gaz în comuna Baia. La aceasta se putea adăuga alți alți 4,5 kilometri de rețea, atât cât măsoară distanța de la magistrală la intrarea în localitate.
Rețea de gaz în toată comuna Cornu Luncii
Munca la acest proiect a început în 2018 și în comuna Cornu Luncii.
Acum se lucrează la ridicările topografice. Activitățile se desfășoară pe tronsoanele aferente fiecărui sat.
Edilul localității vrea ca fiecare gospodărie să poate fi racordată la rețeaua de gaz, iar prezența acesteia va întregi sistemul de utilități locale, apă și canalizare, care se extinde tot mai mult în comuna cu peste 7.000 de locuitori.
„Este poate cel mai important și în același timp cel mai dorit proiect în Comuna Cornu Luncii. Și ei, cetățenii, și noi, administrația locală, vrem să avem gaz metan în localitatea noastră.”, ne-a declarat primarul Gheorghe Fron. „Vorbim de utilitate, confort și condiții mai bune pentru fiecare și spre asta tindem. Este multă muncă la mijloc, dar beneficiile vor fi pe măsură.”
Edilul spune că era păcat să nu profite de faptul că magistrala de gaz se află în apropiere. Și cum solicitările se înmulțesc din partea populației, Primăria a făcut pasul pentru începerea documentației.
De menționat este și faptul că toată comuna Cornu Luncii va fi racordată la rețeaua de gaz metan.
Primarul Fron mai spune că administrația locală este în grafic cu ceea ce și-a propus în cadrul proiectului înființării rețelei de gaz metan.
Studiul de fezabilitate și ridicarea top sunt din bugetul comunei.
În același proiect ar urma să apară și câteva stații de transformare ale gazului de la înaltă presiune, la medie, respectiv joasă presiune.
Penultima etapă va fi cea în care proiectele sunt scoase la licitație pentru execuția lucrărilor.
Primele demersuri pentru gaz metan la Boroaia
Primăria comunei Boroaia ține pasul cu investițiile de importanță capitală,
Autoritățile locale încearcă obținerea unei finanțări în cadrul programului operațional pentru infrastructură mare privind dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale.
Studiul topografic și studiul geotehnic sunt primii pași în vederea întocmirii studiului de fezabilitate necesar demarării licitației și ulterior a proiectului.
„Există un ghid de finanțare și dorim să ne încadrăm în termenul ghidului. Vrem să obținem fondurile necesare în cadrul programului operațional pentru infrastructură mare, destinat dezvoltării rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale.”, explică primarul comunei Boroaia. „Discutăm de ceva timp cu diferiți consultanți. Am transmis adresa pentru un aviz de principiu, după care ne vom adresa Consiliului de Concurență pentru un alt aviz.”
Primarul Vasile Berariu subliniază că proiectul este unul amplu, complex, cu foarte mulți pași ce trebuie parcurși.
Viitoarea rețea de gaz metan va fi gândită pentru toți locuitorii din comună, deși în unele părți localitatea are zone colinare. Racordul de gaz metan se va face din magistrala de la Vadu Moldovei, iar și trebuie traversat râul Moldova.
Edilul comunei Boroaia a mai spus că în condițiile în care resursele de material lemnos devin mai puțin accesibile, proiectul la care se lucrează acum este benefic, deoarece încălzirea cu gaz este mai rentabilă.
Inițiative similare la Horodniceni, Fântâna Mare și Hârtop
Alte trei primării din mediul rural au lansat demersurile inițiale pentru rețelelor de gaz metan. La Horodniceni, Fântâna Mare și Hârtop se fac primii pași pentru înființarea rețelei de gaz metan.
În următorul exercițiu financiar, 2021-2027, proiecte de acest gen vor avea prioritate la finanțare, așa cum în anii din urmă s-a întâmplat cu reabilitarea unităților de învățământ, infrastructura rutieră și mai nou, rețelele de apă și canalizare.
Înființarea rețelei de gaz metan se află încă din acest mandat pe agenda primarilor Vasile Mucilenița, Neculai Florea, și Vasile Nechifor.
În aceste localități sunt sau urmează să fie inițiate proiecte de hotărâre la nivel local prin care se decide înființarea rețelei de gaz metan, după care autoritățile urmează să parcurgă restul procedurilor specifice proiectului.