Slujbă arhierească la hramul Mănăstirii Slătioara. Ortodocșii de stil vechi au sărbătorit Schimbarea la FațăReligie

Slujbă arhierească la hramul Mănăstirii Slătioara. Ortodocșii de stil vechi au sărbătorit Schimbarea la Față

       Accesări: 1402

Binecuvântare în zi de sărbătoare. Ortodocșii de stil vechi au marcat vineri Schimbarea la Față, una dintre dintre cele două praznice din postul Adormirii Maicii Domnului. Numeroși pelerini din toate colțurile țării, dar și din străinătate au venit la Mănăstirea Slătioara cu ocazia hramului.

Sfânta Liturghie s-a desfășurat în paraclisul de vară al chinovei, serviciul religios fiind oficiat de un sobor format din opt arhierei, zeci de preoți și diaconi.

Slujbe au fost săvârșite și în biserica mănăstirii, dar și în Catedrala Mitropolitană.

Printre cei prezenți la oficierea slujbei s-a numărat și Î.P.S Mitropolit Demosten, decanul de vârstă al Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, protos, în limbajul bisericesc termenul însemnând persoana care prezidează Sfânta Liturghie sau altă slujbă atunci când se slujește în sobor, fiind P.S. Flavian.

Din rândul oficialităților au participat primarul Ionuț Andreica și viceprimarul Dragoș David, reprezentanții autorității locale din comuna Râșca, și senatorul George Mîndruță.

Cu o zi înaintea sărbătorii au fost oficiată Privegherea, slujbă la care au asistat, de asemenea, numeroși pelerini.

Așa cum se procedează în fiecare an, racla cu moaștele și icoana Sfântului Ierarh Glicherie au fost scoasă spre închinare în curtea mănăstirii, așezământ monahal ctitorit în urmă cu peste 70 de ani.

Schimbarea la Față este hramul mănăstirii de călugări, loc pe care Î.P.S. Mitropolit Demosten l-a denumit „noul Ierusalim” și „loc sfânt al Moldovei”.

La cuvântul de învățătură, Întâi-stătătorul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi a evidențiat momentele cheie din viața Sfântului Ierarh Glicherie, amintind că nevoințele și stăruința acestuia au însemnat propășirea bisericii într-o perioadă marcată de numeroase vitregii. Mitropolitul i-a îndemnat pe cei prezenți să urmeze calea virtuților, iar postul să fie un nou prilej de rugăciune și fapte bune.

Predică a ținut și P.S. Flavian de la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din București. Ierarhul s-a adresat creștinilor cu un cuvânt de învățătură legat de însemnătatea Schimbării la Față și semnificația tainică a acestei sărbători.

Evenimentul, descris în Sfânta Evanghelie, amintește că Iisus Hristos împreună cu cei trei ucenici, Apostolii Petru, Iacov și Ioan au mers pe Muntele Tabor unde, în timp ce Îl priveau, Mântuitorul a început să strălucească foarte puternic.

P.S. Flavian a subliniat și ideea de continuitate între Vechiul și Noul Testament prin prezența Prorocilor Ilie și Moise care au vorbit cu Mântuitorul, iar această întâmplare a dezvăluit divinitatea lui Iisus Hristos, și, în același timp, posibilitatea propriei noastre îndumnezeiri.

La finalul cuvântării, ierarhul a mulțumit, în numele soborului celor opt arhierei, tuturor celor prezenți, preoților, diaconilor, autorităților, dar mai ales pelerinilor care au participat la Sfânta Liturghie.

Slujba de hram s-a încheiat cu agapa creștină.

ȘTIRI