Impuls pentru studiu aprofundat și educație de calitate. Un nou proiect captează atenția elevilor dorinici să ridice ștacheta în privința cunoștințelor. Denumit sugestiv „Școala de Valori” demersul este primul de acest gen din zona Fălticeni ce reunește copii capabili intelectual atât din mediul rural, cât și urban.
Nucleul este format din nouă unități de învățământ ce s-au raliat aceste idei menite să producă plus valoare.
Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni, Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Fălticeni, Şcoala Gimnazială „Nicolae Stoleru” Baia, Şcoala Gimnazială Preutești, Şcoala Gimnazială „Vasile Tomegea” Boroaia, Școala Gimnazială Hârtop, Școala Gimnazială „Ion Lovinescu” Rădășeni și Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca sunt partenerii acestui proiect susținut de Asociația de Părinți „Artur Gorovei” Fălticeni și Primăria Municipiului Fălticeni.
Școala de valori se adresează elevilor din clasele a III-a și a IV-a, iar până acum sunt 221 de copii care au ales să facă partea din ea.
Elevii se pregătesc în cadrul unui Centru de Performanță, găzduit de Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, alături de profesori dedicați, cu experiență și rezultate notabile în cariera lor.
Gândit cu activități specifice unui centru de performanță, elevii din zona Fălticeni, pot urma cursurile unui proiect ce vizează excelența în educația elevilor din ciclul primar.
Cursurile au loc doar sâmbăta, iar materiile aprofundate sunt Limba și literatura română și matematica.
Moderatorii acestui proiect sunt 24 de cadre didactice de la școlile partenere, care vor urmări prin temele propuse să creeze contexte de învățare menite să pună în valoare spontaneitatea, creativitatea și inițiativa elevilor.
Profesoara Daniela Ilincăi, inițiatoarea Școlii de Valori subliniază faptul că proiectul oferă un mediu de învățare activ-participativ, iar profesorii vor veni în fața celor dispuși să descopere limitele performanței la aceste discipline, cu resurse care să răspundă nevoii de competiție cu sine însuși, de competiție cu noii colegi, care să fie apoi transferate în activități de învățare colaborativă, de stimulare a învățării și nu în cele din urmă, creșterea încrederii în forțele proprii, dorința de autodepășire și a unei competiții constructive.
Agenda de studiu este structurată pe șase cursuri de limba română și cinci de matematică.
Echilibrul dintre cooperare și competiție, ambiție și reușită, efort susținut și bucurie, este prioritatea profesorilor care vor modera activitățile de învățare.
Pentru evaluarea rezultatelor din proiect, la finalul acestuia, va fi organizat un concurs ce va evidenția munca, stăruința și reușita tuturor participanților.
Școala de Valori din zona Fălticeni și-a deschis porțile pe 18 februarie, iar pe durata derulării activităților, profesorii vor fi deschiși tuturor provocărilor care se vor ivi.
Profesoara Daniela Ilincăi subliniază faptul că școlile implicate vor ca programul pe care l-au lansat să fie unul de succes și de viitor.
Un aspect demn de menționat este faptul că primul proiect din județul Suceava este inițiat de echipa dnei profesoarei Doina Moroșan de la Școala Gimnazială Nr.4 din Vatra Dornei.
Profesorii Școlii de Valori
Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Fălticeni
- Daniela Ilincăi
- Carmen Benke
- Dana Crăciun
- Clipa Dumitrița
- Mariana Oșlobanu
- Daria Prisacariu
- Mioara Tofan
- Victor Tofan
- Alexandrina Triși
- Maria Vasilache
Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni
- Andreea Ciocan
- Cătălina Purdilă
- Carmen Suliman
Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Fălticeni
- Elena Baciu
- Mihaela Ichim
Școala Gimnazială „Vasile Tomegea” Boroaia
- Brândușa Drăniceru
- Mihaela Dulgheru
Şcoala Gimnazială „Nicolae Stoleru” Baia
- Mihaela Gogu
- Cornel Gogu
Şcoala Gimnazială Hârtop
- Gabriela Baba
- Otilia Mitrea
Școala Gimnazială „Ion Lovinescu” Rădășeni
- Ana Iordachi
Școala Gimnazială Râșca
- Elena Roman
Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca
- Cristina Costan