Elevii sunt cea mai prețioasă avere pentru profesori. Reperele muncii lor sunt tinerii studioși care, mânați de abnegație, talent și dorință, dispuși la efort intelectual, ating cele mai înalte culmi ale educației. Simina Buculei face parte din această categorie de elită, răsplătită întotdeauna cu nota maximă pe măsura perseverenței aducătoare de satisfacție.
Eleva din Fălticeni a împlinit așteptările profesorilor și ale părinților, reușind să obțină singura medie de 10, la nivel local, la Bacalaureat.
Alți șase tineri din județ au reușit aceeași performanță, trei de 10 la cele trei probe ale examenului de maturitate, examen pe care Simina l-a trecut cu brio.
Cu emoții firești a așteptat subiectele fiecărei probe, însă cu tact și stăpânire de sine și-a gestionat timpul, așezarea și expunerea subiectelor în pagină. Bagajul deosebit al cunoștințelor a fost cel care a făcut diferența, de câteva sutimi, între 10 și următoarea cea mai mare medie de la Bacalaureat.
Și anul acesta, ca și anul trecut, reușita vine de la profilul filologie via Colegiul Național „Nicu Gane”.
Totul la superlativ
Este autodidactă. Așa se descrie Simina, elevă top din generația ei. A reușit să obțină tot ceea ce se putea obține în patru ani de liceu: 10 pe linie la toate obiectele, 10 pe linie la Bacalaureat, premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, șefă de promoție și prima medie pe oraș la examenul de maturitate.
Au fost patru ani de excelență pentru Simina Buculei, ani în care Colegiul Național „Nicu Gane” a avut printre elevii foarte buni acel elev „vârf de lance”.
Seva acestor rezultate de excepție se trage din numeroasele ore de studiu, din abordările cu seriozitate, din munca profesorilor.
Simina nu a mâncat cartea, ci a îndrăgit-o și a făcut-o dincolo de pasiune.
Cunoștințele le-a acumulat nu doar la clasă, ori prin studiu, ci și prin experiențe extrașcolare.
Implicarea este, în mod cert, unul dintre cuvintele cheie care conduc spre succes și în liceu.
Echipă de nota 10
Este un elev model. Așa o descriu profesorii Colegiului Național „Nicu Gane”. Portretul Siminei se regăsește în cuvintele lor: experiență inedită, reală plăcere, adolescentă deosebită.
Ea a excelat la toate materiile. S-a remarcat în mod deosebit la franceză și istorie.
La franceză are patru premii la concursuri importante, iar la istorie este elevă olimpică.
În spatele unui elev de succes este o echipă de profesori, formatori de caractere, oameni care inspiră și stimulează. Grupul se restrânge la o tripletă în ceea ce privește examenul de maturitate.
Marius Iacob (limba română), Anișor Vasiliu (istorie) și Ioan Caulea (logică) sunt oamenii de la catedră care și-a pus semnătura pe succesul Siminei Buculei de la Bacalaureat.
Anișor Vasiliu este unul dintre mentorii Siminei, pe care o definește „elevă de excepție”.
„Pentru mine, în calitate de fost profesor de istorie al acestei absolvente, a fost, deopotrivă, o plăcere și o onoare să-i împărtășesc din cunoștințele și tainele acestei frumoase discipline de studiu. Colaborarea noastră nu s-a limitat doar la orele de curs deoarece din momentul în care Simina s-a dedicat olimpiadei de istorie, unde a avut o prestație de excepție (premiul al II lea-2019, Drobeta Turnu Severin; premiul I-2022, Târgu Mureș), am fost constrânși de situație să recurgem la zeci de întâlniri unde au avut loc discuții privitoare la calitatea redactării testelor de pregătire, evaluarea acestora, elucidarea anumitor problematici din materie, elaborarea anumitor strategii samd.
Am cunoscut-o pe Simina și în viața extrașcolară, odată cu organizarea unor excursii sau pur și simplu cu ocazia deplasării înspre și dinspre județul Mehedinți, acolo unde a participat la o primă etapa națională a olimpiadei. În consecință, cred că sunt printre persoanele avizate a emite câteva gânduri sincere referitoare la o fostă elevă de excepție.
Trăsăturile definitorii ale Siminei, într-o ordine absolut aleatorie, ar fi: bună-cuviința, cu siguranță clădită în familie, tenacitatea, perseverența, ambiția, conștiința lucrului temeinic făcut, dragostea și respectul față de familie, profesori și mai ales față de valorile naționale.
Îi sunt străine obediența, duplicitatea, fariseismul, minciuna, tupeul sau demagogia. Am punctat lucrul acesta deoarece, din păcate, din ce în ce mai mulți tineri suferă de aceste pseudo-calități, ca și societatea românească în întregul ei.
Întâmplător sau nu, tocmai de calitățile pe care le-am punctat la această fostă elevă de excepție are nevoie viitoarea elită a României, din care cu siguranță Simina va face parte.
Misiunea nobilă, dar și ingrată în același timp a acestei elite, este aceea de a reda încrederea, demnitatea și onoarea acestei țări. Sunt pe deplin convins că oriunde își va continua studiile superioare, această fată destoinică va face cinste urbei de pe Șomuz și, implicit, acestui minunat colț de țară. Tot respectul și considerația mea pentru ceea ce ai fost în anii de liceu și, nu în ultimul rând, îți doresc un viitor strălucit.”
Pe urmele părinților
Perioada de aspirații s-a conturat odată cu Bacalaureatul.
Nota 10 de la examenul de maturitate, dar și faptul că este elevă olimpică, deținătoarea unui premiu întâi național, îi permite să facă alegeri.
Simina Buculei va păși spre jurnalism, asemeni părinților ei.
Nu exclude să urmeze și Facultatea de istorie.
Eleva fălticeneancă de nota 10 va învăța cum este să fii mesager al vieții cotidiene și are șansa de a deveni un jurnalist de succes dacă va aplica rețeta din liceu: autodepășire, disciplină și voință.