Prilej de binecuvântare pentru credincioși. Sfântul Ioan cel Nou, protectorul ținutului Sucevei, va fi purtat într-o amplă procesiune în zilele următoare. Racla în care se află moaștele mucenicului va ajunge la mai multe parohii și mănăstiri din cuprinsul zonei Fălticeni.
Astfel de acțiuni au fost inițiate în perioada pandemiei, când racla Sfântului Ioan cel Nou era purtată prin orașele și satele din întreg județul.
Periplul din toamna aceasta va include cinci protopopiate ale eparhiei.
Arhiepiscopia Sucevei anunță că demersul duhovnicesc este realizat „în semn de mulțumire pentru ajutorul și mijlocirea rugăciunilor mucenicului înaintea lui Dumnezeu, precum și pentru mângâierea și întărirea credincioșilor”.
Prezența moaștelor va aduce lumină în sufletele celor care îl cinstesc pe cel dintâi ocrotitor al Moldovei, după cum este subliniat în comunicatul instituției, în care se mai precizează că acțiunea se desfășoară prin grija Arhiepiscopului Sucevei.
Întrucât anul acesta a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, pe parcursul procesiunii se va acorda o atenție deosebită unităților socio-medicale, fiind oferite din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic icoane cu Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni.
Racla cu moaștele și icoana Sfântului Ioan va poposi pentru scurte momente de rugăciune, luni, 21 octombrie, în mai multe localități ale zonei Fălticeni.
Traseul anunțat de organizatori va fi următorul: Bunești, Pleșești, Liteni, Centrul Social Dolhasca, Dolheștii Mari, Preutești, Hârtop.
În municipiul Fălticeni, delegația Arhiepiscopiei Sucevei, va face trei opriri cu moaștele sfântului mucenic: Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, la Spitalul Municipal, apoi la Mănăstirea Buciumeni.
De aici se va îndrepta spre Mănăstirea Cămârzani, apoi în localitățile Ciumulești, Oniceni, Forăști, Valea Bourei și la Mănăstirea Probota.
Moaștelor vor fi aduse și în protopopiatele Rădăuți și Suceava, la mănăstirile istorice Mănăstirea Dragomirna, Sucevița, Moldovița, Humor și Voroneț, dar și la spitalele din Suceava și Rădăuți.