Moment al bucuriei și mărturisii de credință. Oameni simpli, preoți, monahi și monahii, împreună cu reprezentanții autorității locale, au așteptat ziua de 24 octombrie pentru a-l reîntâlni pe sfântul care veghează asupra tuturor sucevenilor. Și anul acesta au fost organizate, de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, două procesiuni religioase în toate protopopiatele eparhiei, spre întărirea celor care au nădejdea la cei ce sunt considerați mijlocitori înaintea lui Dumnezeu.
Moaștele Sfântului Ioan cel Nou au adus, din nou, binecuvântare în parohiile rurale și mănăstirile din zona Fălticeni, dar și în municipiul Fălticeni.
Prea Sfințitul Damaschin și un grup de preoți au însoțit racla pe tot parcursul acestui intinerar, care a cuprins 14 sate, Cornu Luncii, Mălini, Slatina, Baia, Fântâna Mare, Boroaia, Drăgușeni, Forăști, Valea Bourei, Dolheștii Mari, Preutești, Rădășeni, Mihăiești, Horodniceni, cât și municipiul Fălticeni.
Șase așezăminte monahale au fost incluse în acest periplu, Mănăstirea Slatina, Mănăstirea Slătioara, Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, Mănăstirea Râșca, Mănăstirea Cămârzani, Mănăstirea Buciumeni.
Primire cu alai, flori, candele și steaguri
La Mănăstirile Cămârzani și Sihăstria Râșcăi au fost săvârșite Slujba Acatistului Sfântului Ioan cel Nou, iar la Mănăstirea Buciumeni privegherea Acoperământului Maicii Domnului.
Creștini ortodocși de toate vârstele au venit în număr mare.
Copii, tineri, adulți și bătrâni au așteptat cu bucurie sosirea Sfântului Ioan cel Nou în satele lor natale.
Primarii localităților l-au întâmpinat pe ierarh, în apropierea bisericilor, alături de preoți parohi și ceilalți credincioși, nerăbdători să se închine la racla cu sfintele moaște.
Credincioșii de la sate au purtat portul popular, steaguri bisericești și drapelul național. Arătând că sfântul le este lumină, cei prezenți au l-au primit pe Ocrotitorul Moldovei cu candele aprinse.
Popas la Drăgușeni. Seară luminată de sute de candele
Ajunsă la ceas de seară, Sfântul Ioan cel Nou a poposit în curtea bisericii din centrul comunei.
Credincioșii l-au primit într-o mare de lumină, închinându-se rând pe rând la racla acestuia.
Primarul Vasile Lică-Cepoi i-a urat bun venit și sănătate Prea Sfințitului Damaschin, ierarhul fiind întâmpinat cu pâine și sare de edilul comunei Drăgușeni. Preotul paroh, un stareț și un monah l-au primit, la rândul lor, pe episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei.
Numeroși elevi, părinți, dar și profesori au ținut să fie prezenți la întâlnirea cu sfântul din Cetatea Sucevei.
Popas la Boroaia. Multă prețuire pentru sfânt
Numeroși boroieni au venit, marți după-amiază, ca să primească binecuvântare de la Sfântul Ioan cel Nou.
Adunați în zona centrală, copii, tineri și adulți îmbrăcați în port popular au așteptat sosirea moaștelor.
Soborul preoților și primarul localității, inginerul Vasile Berariu, l-au întâmpinat pe Prea Sfințitul Damaschin, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Prin numărul mare, tinerii și adulții și-au exprimat atașamentul față de credință și prețuirea pe care o poartă Sfântului Ioan cel Nou.
Popas la Rădășeni. Primire călduroasă la biserica voievodală
Aproape de miezul nopții, moaștele Sfântului Ioan cel Nou au ajuns la Rădășeni.
Localitatea unde creștinii sunt binecuvântați de prezența unei icoane făcătoare de minuni și a celor două biserici vizitate de numeroși pelerini.
La poarta Bisericii voievodale „Sfinții Mercurie și Ecaterina” au fost primiți ierarhul Arhiepiscopiei Sucevei și membrii delegației.
Preoții din Rădășeni și Lămășeni, alături de primarul Neculai Perju, i-au întâmpinat așa cum se cuvine pe oaspeți.
Închinătorii la sfintele moaște au primit iconițe și binecuvântare din partea Prea Sfințitul Damaschin.
Popas la Cornu Luncii. Primire deosebită, într-un loc deosebit
Prima localitate din itinerarul procesiunii din zona Fălticeni a fost Cornu Luncii.
Prea Sfințitul Damaschin și membrii delegației au avut parte de o primire deosebită, într-un loc deosebit. Racla cu moaștele Sfântului Ioan a poposit acolo unde pașii creștinilor se îndreaptă la sărbători și duminici, spre biserica satului, iar la sărbătorile locale și naționale pășesc spre Panteonul Eroilor.
Soborul de preoți și primarul Gheorghe Fron i-au întâmpinat pe oaspeți cu multă bucurie și pace sufletească, alături de aceștia fiind elevi ai școlilor din localitate și numeroși săteni.
După ce au primit binecuvântarea Sfântului Ioan cel Nou, cei prezenți au primit și binecuvântarea rugăciunilor rostite cu prilejul procesiunii.