Mitropolitul Demosten s-a stins din viață. Întâistătătorul BORSV va fi înmormântat la Mănăstirea BrădățelReligie

Mitropolitul Demosten s-a stins din viață. Întâistătătorul BORSV va fi înmormântat la Mănăstirea Brădățel

       Accesări: 6986

Zi de doliu în mănăstiri și biserici. Mitropolitul Demosten s-a stins din viață la venerabila vârstă de 97 de ani. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România lasă un gol în sufletele arhiereilor din Sfântul Sinod, preoților și credincioșilor, dar și al maicilor care constituie obștea Mănăstirii Brădățel, chinovie pe care a întemeiat-o cu multă jertfă și muncă, pe terenul donat de un localnic.

Înalt Prea Sfințitul Demosten a continuat opera predecesorilor săi de sporire duhovnicească și luminare sufletească în spiritul ortodoxiei tradiționale.

Desemnat și ales de Sfântul Sinod să conducă Biserica Ortodoxă Română de Stil Vechi, el și-a asumat această grea misiune, plină de responsabilități și provocări în ciuda vârstei înaintate.

Cu toate că bătrânețile apăsau pe umerii săi, Mitropolitul Demosten era nelipsit de la hramurile Mănăstirii Slătioara, unde slujea alături de arhierei și preoți, obișnuind să țină, de fiecare dată, un cuvânt de învățătură.

Contemporan cu Sfântul Glicherie, cel care l-a și hirotonit și l-a ajutat să pătrundă în tainele vieții monahale, el va urma exemplul acestuia de dăruire pentru biserică și credincioși fiind un mărturisitor al dreptei credințe.

În toate omiliile sale el vorbea tot timpul despre întâlnirile, faptele și minunile Sfântului Ghlicherie, pe care îl cinstea în mod deosebit, alături de Sfântul Dimitrie, al cărui nume l-a primit la botez, și Maica Domnului, pe care o purta mereu în inima lui.

Mitropolitul Demosten s-a stins din viață astăzi, 20 iulie, în timpul după-amiezii, la numai trei săptămâni după ce împlinise vârsta de 97 de ani.

Trupul neînsuflețit este depus în lăcașul Mănăstirii Brădățel, din comuna Horodniceni.

Tot aici va fi înmormântat alături de obștea chinoviei de maici, devenită un reper pentru viața monahală.

Înmormântarea va avea loc marți, 23 iulie, după săvârșirea Sfintei Liturghii.

Înalt PreaSfințitul Mitropolit Demosten, s-a născut la 1 iulie 1927 în localitatea Covasna, din județul Covasna).

Provine dintr-o familie de oameni simpli, dar evlavioși, în care s-au născut 10 copii.

După finalizarea studiilor se îndreaptă spre Mănăstirea Slătioara, unde va îmbrățișa viața de monah.

A fost condamnat, în mai multe rânduri, la ani grei de temniță, din motive de convingeri religioase.

Demosten Ioniță a petrecut 11 ani în închisorile comuniste, anchetatorii încercând, fără succes, să-l convingă, de fiecare dată, să treacă de partea Bisericii Ortodoxe de Stil Nou (BOR).

Din anul 1956 devine călugăr, în același ani fiind hirotonit ierodiacon, de către I.P.S. Mitropolit Galaction Cordun, în Biserica de la Copăceni-București, iar în februarie 1957 este hirotonit ieromonah, de către episcopul Glicherie Tănase, viitorul mitropolit.

Ulterior este condamnat la 4 ani și 10 luni de închisoare, fiind încarcerat între anii 1969-1971 în penitenciarul Botoșani și apoi la colonia de muncă Poarta Albă de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, dfijnd eliberat înainte de termen.

Revine la Mănăstirea Slătioara, iar peste câtva timp este ridicat la rangul de arhimandrit.

După 24 de ani de preoție, în anul 1981, arhimandritul Demosten Ioniță este hirotonit în Biserica Mănăstirii Slătioara ca episcop-vicar al Bisericii ortodoxe de Stil Vechi din România de către IPS Mitropolit Glicherie Tănase.

În februarie 2022 este ridicat la demnitatea de Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi.

După moartea Întâistătorului Demosten, Sfântul Sinod va prelua conducerea bisericii, până la desemnarea noului mitropolit.

ȘTIRI