Vor să-și ia „zborul” înainte de vreme. Unele domnișoare care se îndrăgostesc pe Facebook, de tineri care promit marea cu sarea, obișnuiesc să plece fără să-și mai anunțe familia. Copleșite de sentimente, fetele aleg să nu se mai întoarcă acasă cu zilele.
Cu astfel de situații se confruntă tot mai des polițiștii din zona Fălticeni.
Ultimul caz de „evadare” de acasă s-a petrecut vineri, în comuna Preutești.
Părinții unei domnișoare, în vârstă de 15 ani i-au sesizat pe oamenii legii despre dispariția fetei, văzând că nu se mai întoarce acasă.
Căutările au început, în paralel cu operațiunile de investigație. Au fost urmărite și imagini de pe camerele de supraveghere video. Oamenii legii au identificat mașina în care s-a urcat tânăra dată dispărută de familie.
Prin oraș cu prietenul ei
Polițiștii au pus cap la cap toate informațiile obținute și au reușit să o găsească pe domnișoara de 15 ani. Ea se afla în Fălticeni împreună cu iubitul acesteia.
Îndrăgostită lulea de un băiat din Comuna Râșca, pe care l-a cunoscut pe rețelele de socializare, fata a decis să petreacă ceva mai mult timp cu acesta. Vinerea trecută, după încheierea cursurilor, n-a mai stat pe gânduri și a plecat să se întâlnească cu prietenul ei.
Domnișoara s-a despărțit de o colegă, supunându-i că pleacă să se întâlnească cu părinții ei. De fapt, ea urma să-l întâlnească pe cel de care se îndrăgostise. Tânărul a așteptat-o cu mașina, după care au plecat împreună spre oraș.
După câteva ceasuri de așteptare, părinții, neștiind nimic de soarta fetei, i-au anunțat pe agenții SPR Preutești. Sâmbătă dimineața, la câteva ore după începerea investigațiilor, oamenii legii au găsit-o în Fălticeni, împreună cu cel de care se îndrăgostise.
Un caz similar s-a petrecut în urmă cu exact o lună, atunci când o tânără din Mălini plecase voluntar de la domiciliu, pentru a se întâlni cu un tânăr care locuia în municipiul Vaslui. Identificată și dusă la un Centru de Primire Minori, domnișoara a fost însoțită spre casă de un echipaj de poliție și de tatăl fetei.
Comunicarea cu adolescenții este esențială
Oamenii legii îi sfătuiesc pe părinți să poarte mai des discuții cu proprii copii, persoane de vârstă adolescentă, și să le explice pericolele și riscurile la care se expun atunci când să plece de acasă fără să anunțe. Ele pot deveni cu ușurință victime ale unor răufăcători care profită de naivitatea tinerelor.
Un gest nesăbuit poate avea consecințe dintre cele mai grave pentru persoana care pleacă benevol de acasă. Urmări nedorite, griji și stare de tensiune, se răsfrâng și asupra părinților.
Majoritatea cazurilor de dispariție de la domiciliu se înregistrează la persoanele cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani.
Anual, în zona Fălticeni, sunt consemnate aproximativ 20 de cazuri de dispariții ale minorilor. Din fericire, în ultimii ani persoanele căutate au fost identificate și readuse la domiciliu.