Școlile ar putea fi redeschise luna aceasta. Încă de la jumătatea lunii decembrie s-a vorbit despre posibilitatea reluării cursurilor în unitățile de învățământ, însă o dată certă nu există. Subiectul revine în actualitate, după ce Ministerul Educației anunță că „dorește redeschiderea cât mai grabnică a școlilor a școlilor”.
Reprezentanții ministerului spun că în urma discuţiilor cu majoritatea celor implicaţi în procesul de educaţie, cu factori de decizie din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi cu cei implicați în campania de vaccinare, prioritizând starea de sănătate a elevilor și a personalului din sistemul de învățământ deschiderea unităților va fi posibilă în urma unei „analize responsabile”.
Analiza amintită include o serie de factori relevanți.
Printre aceștia sunt evoluția epidemiologică (situațiile cu privire la rata de infectare în urma vacanței de iarnă/rezultate relevante colectate la mijlocul lunii ianuarie) și raportările numerice solicitate inspectoratelor școlare pentru fiecare unitate de învățământ (cu privire la personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic ce are disponibilitate de vaccinare – situație solicitată tuturor unităților și instituțiilor de învățământ cu termen 15 ianuarie, orele 16:00).
Ministerul Educației mai spune că se vor avea în vedere și măsurile adoptate de alte state care se confruntă cu o situaţie epidemiologică asemănătoare, precum și raportările din sistemul de educaţie cu privire la numărul elevilor aflaţi în situaţii de risc din cauza dificultăţilor înregistrate pe parcursul procesului de învăţare – predare online (termenul de raportare pentru această situație este 11 ianuarie a.c.).
„Ne dorim derularea semestrului al II-lea în format clasic, însă ne vom putea pronunța responsabil și fundamentat doar după jumătatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decadă a lunii.”, spun reprezentanții Ministerului Educației. „Va fi luat în considerare orice scenariu ce va rezulta în urma analizei. Nu excludem niciun scenariu, fie că vorbim de prioritate pentru cei mici sau pentru cei care susţin examenele naţionale, fie că vorbim de prioritate a zonelor cu o rată de infectare mai redusă, așa cum solicită Consiliul Național al Elevilor.”
Reprezentanții Ministerului Educației spun că au planificat în această săptămână consultări cu reprezentanții elevilor, studenților, părinților și cadrelor didactice pentru a analiza tot spectrul măsurilor ce se impun atât în vederea redeschiderii școlilor, cât și în vederea compensării pierderilor suferite de sistemul de educație pe parcursul crizei sanitare.
În cursul săptămânii viitoare sunt programate consultări cu factorii de decizie din domeniul sănătății.
Școlile închise și elevi fără tablete
Școlile au fost închise pe 9 noiembrie 2020, pe fondul creșterii numărului de cazuri de infecție la nivel național. Cu toate acestea, în multe localități din țară, la dat respectivă, se aflau în scenariul verde.
Închiderea școlilor nu i-a nemulțumit doar pe profesori, ci și pe părinți și elevi.
Lipsa mijloacelor de comunicare de la distanță, pentru susținerea orelor pe internet, au provocat și continuă să provoace decalaje în procesul de educație.
Deși s-au închis și în primăvara anului trecut, începând din 11 martie 2020, școlile au rămas descoperite la capitolul echipamente pentru predarea cursurilor de la distanță.
Unitățile de învățământ au depus solicitări pentru proiecte de finanțare, însă abia în decembrie au sosit primele tablete furnizate prin Ministerul Educației.
Până la această dată, unele autorități locale din țară au luat-o înaintea Guvernului, printre acestea și cele din Fălticeni, Boroaia, Mălini, Cornu Luncii, au reușit să achiziționeze după caz, tablete pentru elevii nevoiași, respectiv table inteligente, laptopuri și tablete grafice pentru profesori.