Vești bune în miez de toamnă. Mănăstirea Slatina și alte trei lăcașe de cult ortodoxe din județul Suceava, mănăstirea Arbore, biserica de lemn din satul Colacu, și biserica din lemn din satul Botoșana vor fi restaurate cu fonduri europene. Anunțul a fost făcut cu Gheorghe Flutur, care a precizat că joi, 20 octombrie, vor fi semnate contractele de finanțare pentru aceste lucrări.
Valoarea acestora este cifrată la 6,5 milioane de euro.
Documentele vor fi semnate la Ministerul Fondurilor Europene, în prezența delegației de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Președintele Gheorghe Flutur susține că această nouă finanțare este o continuare a sprijinului acordat monumentelor istorice din județul Suceava pentru consolidarea și păstrarea lor, iar Consiliul Județean Suceava se angajează prin acest parteneriat să promoveze rutele culturale ale bisericilor din lemn și ale mănăstirilor din județ.
Monument istoric
Mănăstirea Slatina este una dintre cele trei perle medievale ale universului monahal din zona Fălticeni.
Chinovia de maici, cu hramul Schimbarea la Față, a fost ctitorită de domnitorul Alexandru Lăpușneanu.
Pentru lucrările de reabilitare vor fi alocate 2,75 milioane de euro.
Oficialitățile județene nu au precizat dacă în cadrul acestui proiect vor fi restaurate pictura și catapeteasma bisericii.
Mănăstirea Slatina are statut de monument istoric din anul 2015.
Complexul monahal include și un muzeu cu numeroase obiecte, cărți, veșminte și icoane, ce fac parte din patrimoniul mănăstirii.
În zona Fălticeni au beneficiat de fonduri pentru restaurare, în ultimii 30 de ani, Biserica din lemn din Rădășeni, Biserica voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din Baia și Mănăstirea Probota.