Mănăstirea Buciumeni va avea propriul parc fotovoltaic. Proiectul asigură peste 75% din necesarul de energieLocal

Mănăstirea Buciumeni va avea propriul parc fotovoltaic. Proiectul asigură peste 75% din necesarul de energie

       Accesări: 914

Energie verde pentru așezăminte monahale. Mănăstirea Buciumeni se numără printre lăcașurile care vor beneficia de propriul parc fotovoltaic. Proiectul urmează să fie implementat cât mai curând, beneficiile fiind, indiscutabil, foarte mari, beneficii care vor însemna facturi cu valori de plată mult diminuate.

Investiția se ridică la 520.000 de lei, fiind suportată 100% din fonduri externe, prin intermediul Ministerului Energiei.

Mănăstirea din Fălticeni trebuie doar să amenajeze terenul și să-l pregătească pentru amplasarea echipamentelor.

Actele privind finanțarea au fost parafate la București, la finele lunii decembrie, în prezența ministrului Energiei, maica stareță Maria Mălăiescu semnând documentul în calitate de conducător al mănăstirii.

Până de curând astfel de finanțări nu erau posibile, însă autoritățile centrale au extins „plaja” de investiții și spre mediul monahal, cu scopul folosirii cât mai multor resurse curate de energie.

Mănăstirea Buciumeni este una dintre cele cinci din Arhiepiscopia Sucevei, Sihăstria Putnei, Dragomirna și Sucevița, care vor beneficia de proiecte pentru panouri fotovoltaice.

Alegerea beneficiarilor s-a făcut pe baza consumului lunar și anual.

Așezămîntul monahal este al doilea ca mărime din zona Fălticeni, după Mănăstirea Cămârzani, în ceea ce privește obștea și personalul acesteia, ce numără circa 50 de persoane.

În cadrul mănăstirii de maici din Fălticeni mai funcționează un cămin de bătrâni, unde locuiesc 30 de persoane rămase singure.

Parcul fotovoltaic va fi instalat pe un teren din cartierul Tâmpești, ce aparține lăcașului, teren scos din circuitul agricol, unde vor fi amplasate 50 de panouri și un sistem care va gestiona energia captată de la soare. Acestea vor acoperi între 70 și 95% din necesarul de energie electrică pentru așezământul monahal.

În sezonul rece, lunile decembrie, ianuarie, februarie, facturile la energie electrică ale mănăstirii însumează 15.000 de lei.

ȘTIRI