Un cartier din Fălticeni în poartă numele. Maior Ioan este pe buzele multor fălticeneni. Dar cine a fost el?
Un ofițer deosebit și un erou.
Gălățean de origine, maiorul Neculai Ioan a fost comandantul Batalionului 2 din Fălticeni, din Regimentul 15 Dorobanți Războieni, cu sediul în Piatra Neamț.
În Fălticeni, Ioan Neculai a locuit în casele lui Costache Mănescu.
În vara anului 1877, batalionul fălticenean pleca la război, condus cu flori de cetățenii orașului până în dealul Spătăreștilor.
Batalionul s-a acoperit de glorie în luptele de la reduta Grivița 2. Ofițerul a luptat cu vitejie alături de ostași, dorind ca toți ceilalți independența României.
Pe data de 6 septembrie 1877, maiorul Ioan Neculai, străpuns de baionetele turcești, a fost tăiat în bucăți și aruncat în tranșeele românilor.
Alături de el au căzut, în aceeași zi, sergenții Toader Niculăiasa din Boroaia, Nicolae Loghin din Mălini, soldatul Vasile Lateș din Oprișeni.
În cinstea eroului eroului de la Grivița, în anul 1922 a fost dezvelit bustul Maiorului Ioan Neculai, amplasat la intrarea parcului din vecinătatea Primăriei Fălticeni.
Pe data de 1 Decembrie 2018, a fost inaugurat „Altarul Eroilor”, grup statuar dedicat eroilor militari din acest oraş.
Bustul Maiorului Ioan a fost încadrat de busturile eroilor căpitan Gavril Danielescu şi căpitan comandor Constantin Costăchescu, consemnaţi în istoria primului şi celui de-al doilea război mondial.
Lucrarea face parte din Proiectul ansamblului monumental al elitelor realizat de arhitectul Crişan Victor Popescu, artistul plastic Gabrel Baban şi reprezentanţii Asociaţiei „Strada Mare Fălticeni”.