Un pas important pentru un proiect major. Primarii comunelor Fântâna Mare, Boroaia și Bogdănești au semnat contractul prin intermediul căruia vor fi amplasate rețelele de gaz natural. Documentul a fost parafat miercuri, 18 octombrie 2023, la sediul Primăriei Fântâna Mare, în prezența reprezentantului asociației de firme desemnate, prin licitație, pentru întocmirea proiectului tehnic și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții.
Semnarea contractului, este un moment crucial pentru materializarea proiectului, demarat în urmă cu trei ani.
Primarii celor trei comune, asociate într-un A.D.I. (Asociație de Dezvoltare Intercomunitară), au depus documentația pentru obținerea finanțării prin programul POIM.
Doar 25 de sutimi au lipsit pentru ca documentația să prindă finanțarea, fondurile fiind epuizate la acel moment.
La scurt timp s-a concretizat și cel mai important moment, documentația depusă pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” fiind admisă, printre primele din țară, la finanțare,.
Primul contract pentru lucrări de execuție în zona Fălticeni
Au urmat alte etape care au necesitat timp, atenție și documentații elaborate pentru rețeaua de gaz natural ce va deservi cele trei comune.
Proiectul este primul de acest gen din zona Fălticeni care ajunge într-o etapă foarte avansată.
Primarul Vasile Berariu a explicat faptul că în următoarele patru luni va fi realizat proiectul tehnic și vor fi obținute toate avizele necesare pentru demararea lucrărilor.
Edilul Vasile Mucilenița a precizat faptul că „ceea ce a fost mai greu a trecut”, respectiv obținerea finanțării, desemnarea operatorului rețelei de gaz natural și, această ultimă etapă, când primarii comunelor Fântâna Mare, Boroaia și Bogdănești au semnat contractele destinat execuției proiectului tehnic și lucrărilor pentru amplasarea rețelei.
Primarul comunei Boroaia a mai precizat că până la această dată au fost obținute avizul tehnic de racordare de la Transgaz Mediaș, din magistrala de gaz care trece pe teritoriul comunei Fântâna Mare.
Lucrările încep în primăvara anului viitor
În următoarele patru luni va fi întocmit proiectul tehnic.
Din luna martie 2024 urmează să înceapă lucrările efective la rețeaua de gaz natural destinată celor trei comune.
Primarii localităților Fântâna Mare, Boroaia și Bogdănești au subliniat faptul că darea rețelelor în folosință se va face pas cu pas, iar lucrările se vor desfășura etapizat, pe rețele și străzi, iar gazul natural va ajunge la beneficiari odată cu recepția lucrării de pe acel segment, stradă sau tronson abordat.
Asta înseamnă că cei care vor fi racordați, vor primi la scurt timp gaz natural și nu vor fi nevoiți să aștepte finalizarea întregului proiect.
Volumul de muncă este amplu și va necesita aproximativ doi ani pentru realizarea tuturor obiectivelor propuse, la nivelul rețelelor, echipamentelor și branșamentelor.
Pentru gestionarea cu eficiență, vor fi deschise trei șantiere separate pentru fiecare comună în parte, lucrările urmând să se desfășoare proporțional, după un grafic ce va fi stabilit împreună cu autoritățile locale.
După emiterea autorizație de construire va fi o întâlnire de lucru, beneficiari, constructor, proiectant și concesionar în care vor fi deciși termeni foarte clari legați de execuție, în afara termenului stabilit deja prin contract. În altă ordine de idei, va fi stabilit un plan de acțiune etapizat, astfel încât să fie asigurat un parcurs clar al lucrărilor pentru instalarea rețelei de gaz natural.
Proiectul în cifre
Proiectul înființării rețelei de gaz natural de la nivelul celor trei comune însumează 4.027 de gospodării și 41 de instituții publice.
Cristian Sopon, primarul comunei Bogdănești a precizat în urma investiției numărul persoanelor beneficiare va fi de peste 10.700.
În comuna Fântâna Mare sunt luate în calcul 1.181 de branșamente pentru gospodării și alte 8 pentru instituții publice.
Pentru comuna Boroaia sunt prevăzute branșarea unui număr de 1.500 de locuințe și 15 instituții publice, iar în comuna Bogdănești sunt previzionate 1.346 de racorduri pentru consumatorii casnici și alte 18 pentru instituții publice.
Rețeaua de gaz natural din cele trei comune va avea, în total, 123 de kilometri și va include instrumente inteligente în domeniul presiunii, debitelor, contorizării, verificării și inspecției rețelelor.
În cadrul aceluiași proiect vor fi realizate Stații de Reglare și Măsurare, construirea rețelelor interioare de gaz natural pentru instituțiile administrative publice (primării, școli, muzee, centre sociale) și integrarea de tehnologii IT care permit integrarea activităților în procesele de distribușie, stocare și utilizare eficientă a gazelor naturale.
Valoarea proiectului se ridică la peste 100 de milioane de lei.