Cum îi protejăm pe copii cu deficiențe de capcanele internetului? La ce riscuri se expun atunci când navighează în spațiul virtual? Acestea sunt câteva întrebări la care o campanie de siguranță online, derulată recent la Grădinița Specială Fălticeni, a încercat să dea răspunsuri și să ofere soluții.
Desfășurată în perioada 15 noiembrie-23 decembrie, campania intulată ”Sensi-Siguranță online pentru copii și tineri cu deficiențe senzoriale” a pus în lumină exemple grăitoare în acest sens, prin intermediul unor episoade care au putut fi urmărite de micuții cu deficiențe senzoriale.
Episoadele, intitulate ”Aventurile online ale lui Sensi”, au ajutat la descoperirea riscurilor la care sunt expuși, în mediul online, copiii și tinerii cu deficiențe senzoriale și nu doar aceștia.
Coordonatoarea proiectului, profesorul psihopedagog Mihaela Sandu, afirmă că în filmulețe au fost regăsite situații trăite personal sau petrecute în jurul lor, acasă, la școală, ori în societate.
Sensi este un personaj animat, ce reprezintă o persoană cu surdocecitate.
El a fost prezentat pe platforma ZOOM, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.
Inițiatoarea acestei acțiuni este Fundația Sense Internațional România, iar Fundația Orange este cea care finanțează Programul ”Lumea prin Culoare și Sunet”, program din care face parte și acest eveniment desfășurat la nivel național, în parteneriat cu 21 de școli de învățământ special, printre care și Grădinița Specială Fălticeni.
Sense Internațional România a dedicat această zi, în mod special, profesorului Vasile Adamescu, prima persoană cu surdocecitate, recunoscută oficial în România.
La Grădinița Specială Fălticeni s-a înființat pentru prima dată, în anul școlar 2004-2005, o grupă pentru preșcolari cu deficiențe senzoriale multiple/surdocecitate, copii care aveau prezente una din cele două deficiențe senzoriale și alte deficiențe asociate.
De aceea, există un motiv în plus pentru a face cunoscute aspecte legate de prezența aceastei deficiențe la copii, tineri și adulți și de problemele legate de siguranța acestor persoane în mediul online.
În perioada 6-17 decembrie, , unitate de învățământ special din Fălticeni, au avut loc diverse activități, transpuse pentru vârsta și nivelul de înțelegere al preșcolarilor cu dizabilități din unitate.
Sunt folosite seturile de marionete/păpuși speciale donate grădiniței noastre prin proiectul ”Sensi -Siguranță online pentru copii și tineri cu deficiențe senzoriale”.
Prin aceste activități se urmărește creșterea gradului de conștientizare asupra pericolelor, riscurilor și consecințelor pe care copiii cu deficiențe senzoriale.
Au fost prezentate situații prin care copiii pot fi protejați de pericolele și tentațiile online, pentru că este dovedit faptul că pe lângă avantaje, mediul online prezintă și multe dezavantaje.
În aceste activități vor fi implicați și părinții copiilor din grădiniță, deoarece părinții sunt responsabili de modul în care copiilor le este facilitat accesul la dispozitivele care fac posibilă conectarea la internet.
Responsabila de proiect, profesorul psihopedagog Mihaela Sandu, precizează un aspect important și anume „copiii trebuie învățați să ia decizii înțelepte, benefice dezvoltării lor, iar acest obiectiv putem să îl atingem, doar dacă noi, adulții oferim modele comportamentale demne de urmat.”