Satul românesc se dezvoltă cu ajutorul investițiilor. Comuna Fântâna Mare beneficiază de două noi proiecte care au atras fonduri totale de aproximativ 15 milioane de lei. Este vorba despre modernizarea unor drumuri de interes local și extinderea rețelei de apă potabilă.
Proiectele au fost depuse de administrația locală, pentru obținerea finanțării necesare implementării acestora.
Modernizare drumuri locale
Rețeaua de drumuri locale este înnoită prin ample lucrări la partea de infrastructură.
Nouă străzi sunt modernizate cu fonduri de 6,3 milioane de lei.
Proiectul se desfășoară prin intermediul Companiei Naționale de Investiții și vizează străzile Eliza Rod de Deal, Macului, Tabon, Mihai Varganici, Constantin Oescu, unde lucrările se apropie de final.
Pe strada Constantin Oescu au fost executate lucrări mai complexe, prin care drumul a fost lărgit și protejat cu un zid de sprijin de peste 100 de metri.
Partea carosabilă dispune de canale pentru apa pluvială.
Alte patru străzi, Ion Muceleanu, Grigore Ureche, Constantin Cercel și Șomuzului, vor fi asfaltate după instalarea rețelei de apă potabilă. Licitația s-a încheiat luna aceasta.
Cele nouă străzi vor primi, prin intermediul aceluiași proiect de modernizare, noi indicatoare rutiere.
Primarul Vasile Mucilenița s-a declarat mulțumit de ritmul și calitatea lucrărilor, la ultima inspecție efectuată în teren, la finele lunii august.
Extindere rețea apă potabilă
Investiția este cifrată la 8,3 milioane de lei.
Proiectul are finanțarea asigurată și va fi desfășurat în cadrul Programului Național „Anghel Saligny”.
Sistemul de apă potabilă, destinată localităților Fântâna Mare și Cotu Băii, însumează 23 de kilometri liniari.
600 de gospodării vor putea fi racordate la rețea.
În costurile proiectului sunt incluse montajul branșamentelor, apometrelor și căminelor.
Comuna Fântâna Mare are alte șase proiecte de investiții aprobate pentru finanțare.
Cel mai amplu dintre acestea este cel privind înființarea rețelei de gaz natural, în valoare de 83 de milioane de lei, în care mai sunt asociate comunele Boroaia și Bogdănești.
Autoritățile locale au accesat fonduri de 1,9 milioane de lei pentru digitalizare, montarea de pubele inteligente, amplasarea de camere video de supraveghere, alți 4.5 milioane de lei pentru înființarea unui centru pentru colectarea deșeurilor și fonduri în valoare de 820.000 de lei pentru elaborarea Planlului Urbanistic General în format digital și a documentațiilor necesare.
Un alt proiect, în valoare de 650.000 de lei, are în vedere achiziția de noi dotări pentru unitățile de învățământ din comună.
Din bugetul local este în curs de amenajare un teren de sport modern, cu noctură, suprafață sintetică, alei pietonale și un loc de joacă, ce va fi funcțional din toamna acestui an.
Suma alocată se ridică la 800.000 de lei.