Satul românesc subzistă prin oamenii săi speciali. Învățătorul Gheorghe Popa, păstrător de tradiții, iubitor de etnografie, nostalgic după viața simplă din gospodăria țăranului român, este unul dintre aceștia. Activitatea sa prolifică de dascăl, colecționar și făuritor de muzee, îi va aduce un binemeritat titlu de „Cetățean de Onoare”.
Autoritățile Comunei Rădășeni îl vor onora cu distincția amintită într-o zi de sărbătoare și într-un loc de înălțare sufletească.
Momentul va avea loc sâmbătă, la Biserica voievodală „Sfinții Mercurie și Ecaterina”, cu ocazia sărbătorii hramului parohiei.
Titlul, ce va fi înmânat de primarul Neculai Perju, reprezintă recunoașterea meritelor, sacrificiilor și dedicării arătate de învățătorul Gheorghe Popa.
Distincția este însoțită de o plachetă pe care este scris cuvinte prețioase „un slujitor autentic, un cavaler al frumosului artistic și estetic, un principe al portului și folclorului românesc, un senior la purtării și demnității impecabile”.
Învățătorul, septuagenar neobosit, este cunoscut pentru activitatea depusă la catedră în cei peste 40 de ani, ca învățător, dar mai ales ca promotor al tradițiilor, folclorului și dansului popular românesc.
Gheorghe Popa este părintele mai multor muzee și colecții etnografice din zona Fălticeni.
Două dintre acestea sunt amenajate în comuna Rădășeni, una fiind deschisă în urmă cu un an în noul așezământ al Bisericii voievodale „Sfinții Mercurie și Ecaterina”.
Cea mai recentă colecție etnografică a fost deschisă în urmă cu câteva luni în cadrul bibliotecii Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”, unitatea de învățământ unde Gheorghe Popa și-a desfășurat cea mai mare parte a activității didactice.