Tradițiile și etnografia sunt viața lui. Gheorghe Popa continuă să creeze mici muzee pentru cei care vor să vadă cu ce se îndeletniceau și cum trăiau înaintașii noștri. Îndrăgostit de satul românesc de altădată, învățătorul septuagenar a deschis anul trecut un spațiu expozițional permanent găzduit într-o clădire aflată lângă Biserica voievodală din Rădășeni.
Un alt muzeu l-a creat la el acasă, la reședința de vară din același sat.
Cel mai important dintre acestea este muzeul pe care l-a creat la Clubul Copiilor din Fălticeni, de pe vremea când era director al instituției.
Neobositul învățător și soția acestuia, Maria, au încropit un mic muzeu și la Școala „Alexandru Ioan Cuza”.
În actuala bibliotecă, din corpul vechi al școlii, unde pe vremuri au funcționat cabinetele de geografie și istorie, familia Popa și-a mutat câteva exponate vechi, suficiente cât să schimbe atmosfera și să aducă ceva din parfumul satului tradițional românesc.
Noul muzeu are altă dispunere față de toate celelalte de până acum.
Este un muzeu la înălțime, atât la propriu, cât și la figurat. Asta pentru că multe exponate, în special costume populare, au fost așezate deasupra rafturilor cu cărți.
În acest nou muzeu au fost aduse și obiecte precum fuioare, stative, roată pentru tors, piepteni. Tot aici sunt expuse și fotografii vechi, din arhiva personală, cu elevii pe care învățătorul Popa i-a îndrumat la clasă sau la cursurile de dans popular.
Acesta este destinat în special copiilor, pentru ca ei să cunoască obiectele cu care bunicii și străbunicii lor le foloseau în gospodării.
Muzeul va fi inaugurat pe 30 iunie, iar în aceeași zi Gheorghe Popa va lansa și o carte legată de drumul inului și al cânepii.