Odată cu încălzirea vremii apar și incendiile de vegetații. Declanșate pe fondul unui obicei nesănătos pentru mediu, dar și al neglijenței sau inconștienței, astfel de întâmplări pot conduce la consecințe grave asupra pădurii. Mai mult decât atât, aceste fapte constituie contravenție, iar amenzile sunt usturătoare.
Sezonul incendiilor de vegetație este abia la început, mai multe astfel de evenimente fiind înregistrate astăzi, 29 februarie, în județul Suceava.
Pompierii au avut cea mai dificilă intervenție pe raza localității Mălini.
Au ars aproximativ 10 hectare de vegetație uscată dintr-o lizieră de mesteacăn, cu pericol de propagare la fondul forestier.
Dimensiunile acestui incendiu au presupus forțe de intervenție pe măsură.
Incendiul s-a produs într-o zonă inaccesibilă autospecialelor de intervenție. Din acest motiv au fost utilizate autospeciale de stingere dotate cu accesorii specifice intervențiilor de acest gen, dar și cu autoturisme de teren.
La fața locului au intervenit 70 de pompierii, lucrători ai Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Mălini și Cornu Luncii, precum și lucrători ai Ocolului silvic, pentru ca incendiul să nu se extindă la pădure.
Apel al pompierilor către populație
Misiunile de stingere a incendiilor la vegetație uscată solicită la maxim capacitatea de intervenție și de coordonare, astfel încât fenomenul să nu fie scăpat de sub control.
Pompierii fac un nou apel către populație, să nu recurgă la incendiere, pentru curățenia de primăvară, și să respecte legislația în vigoare și recomandările autorităților.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.
În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător, la numărul unic pentru apeluri de urgență 112!