Zile de foc pentru pompierii militari și civili. Odată cu încălzirea vremii, oamenii de la țară curăță terenurile agricole, dând foc la resturile vegetale. Este o practică mai veche, dar păguboasă.
În zona Fălticeni incendiile de vegetație au luat amploare în ultimele zile.
Pompierii militari abia mai fac față solicitărilor, tot mai multe în ultima perioadă. Ultimele intervenții s-au desfășurat la Hârtop, Fântâna Mare și Horodniceni.
Terenurile agricole au ars pe suprafețe întinse, iar pentru stingerea acestora este nevoie de multă apă.
Intervențiile sunt îngreunate de lipsa unor căi de acces, dar și de lipsa unor surse de alimentare cu apă în zonă.
Numai luna aceasta au fost 10 incendii de vegetație.
În comuna Dolhești, două incendii de vegetație s-au extins la 9 hectare, iar la Drăgușeni pe 18 hectare.
Un incendiu de amploare a fost și la Liteni, unde au ars 20 de hectare de vegetație. Astfel de intervenții necesită resursă umană importantă și eforturi pe măsură.
Inconștiența, ignoranța și metehnele mai vechi ale unor persoane, care cred cu tărie că dând foc unui teren agricol își rezolvă și problema, dau mari bătăi de cap pompierilor.
Un alt incendiu, petrecut recent, a scăpat de control, la Hreațca. Aici au ars nu mai puțin de 400 de copaci.
Pompierii fac un apel public și cer persoanelor să nu mai ardă miriștele, vegetaţia uscată, resturile vegetale şi alte materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri și plantaţii.
Fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
Până acum au fost amendate mai multe persoane care au declanșat incendii din vegetație, le-au lăsat nesupravegheate sau nu au respectat alte prevederile legate de condițiile utilizării focului deschis.