Profesorul și fizicianul Constantin Popa a plecat spre ceruri în sfârșit de iulie torid. 2022. Timpul n-a mai avut răbdare. Și nici nonagenarul profesor.
Cel de al 93-lea an i-a fost mai greu, dar nu s-a plâns niciodată.
O viață împlinită după un șir de derapări cauzate de război și de regimul politic instaurat postbelic. Marea izbândă profesională: absolvirea Facultății de Fizică. Cariera didactică i-a fost legată de aceeași școala în care a învățat pe vremea războiului și a refugiului.
Școala i-a devenit familie și casă iar Fizica, o a doua natură. Între deceniile 6 și 9 ale secolului trecut s-a împlinit profesional. Cu solidă pregătire de specialitate, era veșnic preocupat de lumea rezolvărilor de probleme și fericit la găsirea soluțiilor. Carieră didactică îndelungă, de peste 40 de ani.
Generații de elevi l-au avut model de viață și de activitate. A făcut parte din elita școlii găniste, fălticenene și sucevene, predând fizica cu răbdare, dăruire și tact pedagogic. Profesoratul i s-a potrivit ca o mănușă.
Catedra de fizică, o adevărată grupare cu oameni de clasă precum Laurică Ilioaia; Magdalena Chira, Adrian Holban, Valentin Martusievici, într-o competiție a cunoștințelor de calitate.
Schimbările de regim politic au adus și schimbări în viața profesorului Popa. S-a despărțit cu greu de școală, de catedră, de clase, de elevi, de laborator.
Activitatea s-a continuat în mers prin generația tânără Doina Dominte, Marcel Ciuruș și mai tîrziu, Sorin Gafencu. Metodist de o mare mobilitate didactică, activ și antrenant, folosea armele mentale și dibăcia practicii pentru a soluționa problemele.
Cei care l-am avut profesor, simțeam bucuria ucenicului care a învățat de la maestru marea lecție a fizicii, a școlii și a vieții. Profesorul a continuat să fie prezent prin cărțile de specialitate pe care le-a editat și reeditat și în special prin auxiliarele didactice.
Laboratorul de Fizică ”profesor Constantin Popa” rămâne o dovadă grăitoare. Pentru că profesorul a avut o singură și mare dragoste: Fizica. Oficia cu bucurie și lumină orele.
Generații de elevi l-au avut model de conștiinciozitate și perseverență. La întâlnirile de promoție oferea cu drag foștilor elevi cărțile sale cu probleme rezolvate. Cărțile erau copiii lui.
Revenea la invitația catedrei de Fizică aducând parfumul de epocă din perioada profesoratului său. Aplica teoria lucrului bine făcut. Se bucura de mulțimea emulilor săi și de împlinirile elevilor de altădată.
În viața de familie, om respectabil. Coleg de generație studențească cu profesoara Doina Cozma, coleg cu mulți din cei ce astăzi nu mai sunt. În viața socială, Cetățean de onoare a municipiului din 2007. În ștafeta văzută și nevăzută a slujitorilor școlii, profesorul Constantin Popa rămâne un nume de referință.
”Viața celor morți se află în amintirea celor vii” (dicton latin).
Acum a intrat în lumea umbrelor. Lumina s-a stins. S-o reaprindem în sufletele noastre întristate.
Marcel și Liliana Ciuruș, Magdalena Chira, Gheorghe Țipău, Laurică Ilioaia, Valentin Martusievici, Iuliana Lupu, Elena Aruxandrei, Mariana Ionoș, Costică Lupu, Elena Aniculăesii, Adrian Holban, Petrică Crăciun, Doina Dominte, Mihaela Jarcău , Silvia Chirilă, Olimpia Chirilă, Marilena Moș, Nusia Lazăr, Adelina Maricuța, Narcisa Carmen Andrei, Sorin Ignat, Gheorghe Minea și Sorin Gafencu.