Indisciplina pietonală şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă în luna noiembrie cauză generatoare de accidente rutiere grave la nivelul judeţului Suceava.
Aproape zilnic se înregistrează evenimente rutiere cu implicarea pietonilor, ne-a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţeului Suceava.
În perioada 1-25 noiembrie 2020, la nivelul județului Suceava au avut loc 20 de accidente rutiere grave soldate cu 9 persoane decedate, 12 persoane rănite grav și 3 persoane rănite ușor.
Principală cauză generatoare de accidente rutiere grave în luna noimebrie este indisciplina pietonală, fiind înregistrate 7 evenimente rutiere grave soldate cu 4 persoane decedate (cu 2 mai multe fața de perioada similară din 2019). De asemenea, alte 3 persoane au fost rănite grav ca urmare a traversărilor neregulamentare.
Pe fondul neacordării de prioritate de către șoferi, de la începutul lunii noiembrie s-au înregistrat 3 accidente grave soldate cu o persoană decedată și 2 persoane rănite grav.
Începând de joi, 26 noiembrie, cu precădere între orele 16.00 – 23.00, polițiștii rutieri vor intensifica activitățile de prevenire și combatere a accidentelor rutiere pe fondul traversării neregulamentare sau neacordării de prioritate pietonilor.
Acțiunile vor fi desfășurate preponderent după lăsarea întunericului, riscul accidentogen identificat fiind unul crescut în condițiile neechipării regulamentare cu elemente reflectorizante și vizibilității scăzute generate de condițiile meteo asociate acestei perioade (ceață, etc).
Sancţiunile aplicabile prevăzute de O.U.G. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile.
Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de 4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei).
De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă.
Poliţiştii le reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor.
Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate!
Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă.
Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Șoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni.