Zi înălțătoare în miez de vară. Sărbătoarea Sfântului Ilie, protectorul orașului Fălticeni, a fost marcată spiritual prin săvârșirea Sfintei Liturghii la biserica ce poartă hramul proorocului. Slujba s-a desfășurat în paraclisul amenajat în spațiul unei case de prăznuire, pentru că în lăcașul cu o vechime de 170 de ani se fac lucrări de consolidare.
Aproximativ 200 de credincioși au participat la slujba de hram, unde au venit să se roage sfântului alături de preoții parohi Ionel Marian și Tudorel Neculau, și părintelui Teodor Brădățanu de la Biserica Adormirii Maicii Domnului.
„Trei momente mai importante se pot distinge în cadrul vieții și activității Sfântului Prooroc Ilie, asupra cărora există destule referințe biblice: momentul de la Sarepta Sidonului, momentul de la Carmel și momentul de la Horeb. In primul caz, îl vedem pe Sfântul Ilie găzduit de o văduvă săracă, dar milostivă. Ca om al dreptății divine, înțelege că pe lângă dreptate este nevoie și de iubire milostivă pentru a împlini voia lui Dumnezeu. Pe muntele Carmel, Sfântul Ilie face o demonstrație a adevăratei credințe prin jertfa pe care o aduce lui Dumnezeu și pe care Acesta o mistuie cu foc din cer. Preoții păgâni care au încercat să înduplece zeitățile sa pogoare foc peste jertfa lor au esuat lamentabil, stârnind mania poporului. În sfârșit, în peșteră de pe muntele Horeb, proorocului i Se revelează Însuși Dumnezeu într-un chip special, in timpul rugăciunii.”, a spus preotul Teodor Brădățanu la cuvântul de învățătură „După multe fenomene înfricoșătoare: vijelie, foc, cutremur, Dumnezeu Se arată într-o adiere de „vânt subțire”, înțelegând profetul că Dumnezeu nu șochează, nu agresează simțurile, ci se apropie de om cu multă dragoste, blândețe și simplitate. Toate cele trei momente sunt repere în deprinderea unor virtuți vitale pentru noi creștinii, trăitori la aproape trei milenii după înălțarea proorocului la cer. Milostenia (de la văduva din Sarepta), credința dreaptă (fără de care Sfântul Ilie n-ar fi pogorât foc din cer peste jertfa sa) și insistenta în rugăciune (doar în acest fel putem să-L simțim pe Dumnezeu în manifestarea delicată a iubirii Sale).”
După cuvântul de învățătură ținut la finalul Liturghiei, racla cu sfintele moaște ale Sfinților Mucenici Epictet și Astion, cei mai vechi martiri de pe teritoriul României, a fost purtată în procesiune prin Fălticeni, pe platforma unei mașini.
Hram la biserica în stil maramureșean din comuna Mălini
Zi de hram și în satul Suha. Sfântul Prooroc Ilie este protectorul și ocrotitorul parohiei și căminului de bătrâni din localitatea aflată la poalele Munților Stânișoarei, ambele fiind în grija preotului Pavel Norocel.
Slujba de hram s-a ținut în altarul de vară amenajat în curtea bisericii din lemn cu arhitectură maramureșeană.
Împreună cu preotul paroh au slujit preoții Ștefan Brădățanu de la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Pâraie și Georgian Rotar de la Biserica Sfinții Mercurie și Ecaterina din Rădășeni, și doi diaconi.
Au participat credincioși din satele vecine, iar atmosfera a fost una de adevărată înălțare duhovnicească.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de preotul Georgian Rotar, care a scos în evidență principalele evenimente, fapte și minuni din viața Sfântului Prooroc Ilie, enunțate în mod cronologic.
„Sfântul Prooroc Ilie se bucură de o cinstirea deosebită în Biserica Ortodoxă, dar și în iudaism și chiar islam, pentru că este socotit unul dintre cei mari profeți. Datorită faptelor lui minunate pe care le-a săvârșit, dar mai ales pentru modul în care l-a propovăduit pe Dumnezeu pe pământ înaintea oamenilor, el nu a gustat paharul morții, pentru că a fost ridicat la cer, așa cum este reprezentat în majoritatea icoanelor, de un car de foc.”, a spus la omilie parohul bisericii din Rădășeni. „Prăznuirea în această zi a Sfântului Prooroc Ilie, nu trebuie să constituie doar un prilej de cinstirea a unei personalități religioase, ci trebuie ca să luăm pildă de statornicie și râvnă în dragoste față de Dumnezeu, față de credință și față de semenii noștri. De aceea, Sfântul Prooroc Ilie rămâne un model de slujire jertfelnică atât pentru noi preoții, cât și pentru toți credincioșii.”
La finalul slujbei de hram, preoții au săvârșit parastasul pentru Î.P.S. Pimen și pentru toți cei adormiți.
Preotul paroh Pavel Norocel a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate cele dăruite, pentru ploaia aducătoare de roade bogate, preoților pentru prezență, și tuturor celor care mereu ii sunt alături, administrația locală, consilieri, credincioșii parohiei și alți binefăcători.
Lipsa agapei creștine a fost suplinită de pachetele alimentare împărțite pentru toți cei prezenți la hram.
Incendiu devastator urmat de refacerea bisericii
Lovită de un necaz cumplit în urmă cu doi ani, biserica Sfântul Ilie s-a făcut scrum într-un incendiu devastator, declanșat pe 19 ianuarie 2018. Cu ajutorul Primăriei Mălini și Consiliului Local Mălini, care au susținut financiar mare parte din cheltuieli, dar și cu sprijinul oamenilor din sat, biserica a fost complet refăcută după alte luni întregi de trudă.
Noul lăcaș păstrează arhitectura primului lăcaș, distrus de incendiu, fiind construit integral din lemn masiv. Din timpul incendiului se păstrează ca mărturie icoana Sfântului Ierarh Nicolae, pe care flăcările nu au putut să o mistuie.
În curtea bisericii se află și un cămin de bătrâni, unde locuiesc câțiva bunici cu vârste între 75 și 90 de ani. Rămase fără familie, persoanele în vârstă primesc hrană, medicamente și au parte de cele mai bune condiții trai.
De existența lor se îngrijește același preot paroh Pavel Norocel.
Amplasat într-o oază de liniște și aer curat, căminul este un proiect realizat de Parohia Sfântul Ilie în colaborare cu Primăria Comunei Mălini, instituție care a finanțat lucrările de construire ale căminului.