Gripa aviară face ravagii pe iazurile din Fălticeni. Peste 100 de lebede au murit. Ce spun inspectorii DSVSALocal

Gripa aviară face ravagii pe iazurile din Fălticeni. Peste 100 de lebede au murit. Ce spun inspectorii DSVSA

       Accesări: 515

Inspectorii sanitari veterinari sunt în alertă maximă. Un focar de gripă aviară este activ de câteva săptămâni în municipiul Fălticeni. Mai multe familii de lebede, care iernează pe acumulările de apă ale Șomuzului, au fost răpuse de virus.

Focarul s-a declanșat în jurul datei de 24 decembrie, când au fost descoperite aproximativ 50 de lebede moarte.

Testele au confirmat existența gripei aviare.

Specialiștii autorității sanitar-veterinară au luat măsuri specifice, reușind să împiedice răspândirea virusului la păsările domestice.

Au urmat acțiuni de prevenție, dar și controale.

Populația din zona arondată municipiului Fălticeni a fost sfătuită și informată ce trebuie să facă pentru a ține departe gripa aviară.

Pe 28 decembrie au fost descoperite alte câteva exemplare fără viață, pe iazurile din Pocoleni, iar la începutul lunii ianuarie, inspectorii au depistat încă 10 lebede moarte pe fondul de vânătoare Rotopănești.

Autoritățile au instituit zona de restricție sanitară veterinară.

Aceasta include localitățile Fălticeni, Rădășeni, Horodniceni, Baia, Fântâna Mare, Vadu Moldovei, Preutești, Vulturești, Bunești, Hârtop, Bogdănești și Cornu Luncii.

Peste 100 de lebede au fost răpuse până acum de virusul gripei aviare.

Inspectorii DSVSA monitorizează permanent situația. Ei spun că focarul tinde să se stingă, iar până acum nu au fost raportate cazuri de infecții în gospodăriile din zona Fălticeni.

Gripa aviară este o boală infecţioasă a păsărilor cauzată de tulpinile de tip A, ale virusului gripal.

Toate păsările sunt susceptibile la această infecţie, deşi unele specii sunt mai rezistente la infecţie decât altele.

Transmiterea infecţiei la om se realizează prin contact direct cu păsările bolnave şi produsele patologice eliminate de acestea cât si cu cadavrele lor.

Specialiștii îndeamnă la precauţie, toate produsele provenite de la păsări, inclusiv ouăle şi sângele de pasăre trebuie preparate cu atenţie (fierbere/prăjire).

Boala la om se manifestă cu febră peste 38 grade, tuse, dificultate în respiraţie, dureri musculare şi ale globilor oculari.

În cazul apariţiilor acestor semne de boală, se recomandă apelarea celui mai apropiat serviciu medical, evitând automedicaţia.

ȘTIRI