Gospodării rămase fără apă potabilă în comuna Forăști. Ce spun și ce soluție au aplicat autoritățile localeRural

Gospodării rămase fără apă potabilă în comuna Forăști. Ce spun și ce soluție au aplicat autoritățile locale

       Accesări: 1251

Situație neplăcută în plină vară. Mai multe gospodării din Comuna Forăști au rămas câteva zile fără apă potabilă la robinet. Nemulțumiți de ceea ce s-a întâmplat, unii localnici s-au revoltat și au cerut explicații autorităților locale.

Săptămâna trecută o parte dintre locuitorii satelor Antoceni, Oniceni, Ruși și Forăști au resimțit din plin lipsa apei.

Deși sunt buni platnici, aceștia sunt deranjați de faptul că situația nu s-a remediat așa cum sperau. Două-trei zile n-a curs deloc apă, iar alții au avut doar cu țârâita.

Secetă, puțuri colmatate și irigații

Autoritățile locale au câteva explicații pentru penuria de apă potabilă. Viceprimarul Petru Petrov spune că situația se petrece doar vara, pe timp de secetă. Consumul de apă crește pentru că unii locuitori folosesc apa la irigatul culturilor sau la solarii.

Mai mult decât atât, viceprimarul Petrov spune că rețeaua este proiectată pentru a asigura apa necesară pentru toți cei care sunt racordați, dar numai pentru consumul casnic. Pe de altă parte, autoritățile locale spun că nu-i pot opri sau limita în vreun pe cei care își udă grădinile, uitând că sunt și alți consăteni care au nevoie de aceeași apă.

Problema apare doar la gospodăriile aflate în zonele înalte ale comunei, unde apa ajunge mai greu sau deloc când consumul pe rețea este foarte ridicat la restul consumatorilor din localitate.

„Din păcate așa este și pot spune că astăzi (vineri) am rezolvat, parțial, problema. Mai mulți cetățeni care au anunțat că a lipsit apa, dar au semnalat că a început să revină pe conductă.”, ne-a declarat viceprimarul comunei Forăști. „Din păcate, se repetă pe perioada când este secetă și asta deoarece unii cetățeni folosesc apa și pentru irigații. Nu este normal, dar asta se întâmplă doar în momentul când este secetă și dacă plouă se remediază.”

Fără apă potabilă au rămas, joia trecută, și cei de la Primăria Forăști. Nici vineri nu a fost mai bine.

Petru Petrov explică faptul că se intenționează amplasarea unui nou bazin de apă în comună, pe lângă cele două existente, pentru a crește debitul de apă atunci când consumul este foarte ridicat pe timp de vară. El a menționat pompele funcționează fără probleme și că la bazinul care alimentează satele Uidești, Țolești, Boura și Manolea nu au fost deloc probleme.

Întrebat dacă n-ar fi fost mai simplu un program de raționalizare zilnică a apei, viceprimarul Comunei Forăști afirmă că soluția nu ar fi prea bună pentru că neajunsul nu ar fi perioada cât lipsește apa, ci cu totul altceva.

„Problema este că atunci când nu este apa, coloana se golește, iar când revine apa pe circuit este aer pe instalație. Noi avem mai multe aerisitoare, dar ele sunt cu un anumit debit de aerisire și durează foarte mult până se aerisește coloana. Asta duce la întârzierea livrării.”, explică Petrov. „Rezervoarele au fost gândite să asigure suficientă apă, dacă ar fi fost consumată strict casnic. Atâta timp cât se irigă, se folosește mult mai multă apă decât au fost ele concepute să asigure. Capacitatea unui rezervor a trebui să asigure apa pentru 3.000 de persoane. Când se produc consumuri exagerate de apă, rețeaua nu mai face față și sunt afectate anumite sate.”

Viceprimarul Comunei Forăști a subliniat că reprezentanții primăriei au încercat să informeze populația și să identifice acele persoane care folosesc apa la irigații, persoane care spun că nu este treaba autorităților locale ce fac beneficiarii cu apa, atât timp cât o plătesc.

Edilul localității face apel la înțelegere și la spirit civic, pentru ca toți consătenii să beneficieze în egală măsură de apă potabilă.

Localnicii au altă versiune

Mihaela Ivlev este unul dintre locuitorii comunei care nu au avut deloc apă timp de 2-3 zile. Ea este profund nemulțumită de situația cu care s-a confruntat. Ea le-a cerut autorităților locale explicații, dar și rezolvarea problemei actuale.

Ajunsă la limita răbdării, familia Ivlev au anunțat Prefectura Suceava și Administrația Națională Apele Române despre situația de fapt.

Ca formă de protest, ei au amplasat în fața casei mesaje precum „Alo, Primăria! Vreau apă! Cu ce mă spăl!” și „Alo, Primăria! Vreau apă. Mor de sete!”, iar pe mașina personală au legat un butoi cu apă și au afișat același gen de mesaje prin care își manifestă disperarea.

„Nu avem apă de trei zile. Nu știu cum se descurcă alții, poate la ei a mai țârâit apa, la noi nu este deloc. Absolut deloc!”, spune Mihaela Ivlev. „Nu este pentru prima dată. Acum o săptămână a țârâit un pic, acum două săptămâni la fel. Este așa cam de vreo lună de zile.”

Localnica din Forăști spune că și fântânile au mai secat, dar tot nu înțelege ce se întâmplă.

Bănuiește că exploatările de balast cauzează lipsa apei

Mihaela Ivlev a menționat și faptul că i-a informat și pe reprezentanții Primăriei despre lipsa apei potabile. Situația nu s-a remediat. Ea le-a relatat jurnaliștilor cotidianului Cronica de Fălticeni că bănuiește că „există o strânsă legătură între lipsa apei și excavările care au loc pe râul Moldova”.

Pentru a se convinge dacă este sau nu așa, familia Ivlev le-a cerut reprezentanților Apelor Române să facă o vizită în teren la una dintre balastiere.

La fața locului s-a deplasat și viceprimarul Petru Petrov care a asistat la discuții, explicând faptul că autorizațiile de exploatare au fost emise de Consiliul Județean Suceava, dar și faptul că bazinele de apă au fost construite pentru consumul casnic de apă și nu pentru irigații.

Reprezentanții AN Apele Române spun că exploatarea de balast nu a depășit limitele impuse, prin borne, însă Mihaela Ivlev crede că s-a săpat prea adânc.

Ea vorbește și despre câteva iazuri amplasate pe teritoriul comunelor învecinate, Drăgănești și Șoimărești, din județul Neamț, și care preiau apa din râul Moldova.

„Sunt făcute niște iazuri. Cine le-a făcut și ce interes are, de ce trage apa din luncă, din apa Moldovei, în iazurile personale, nu știu. Poate cineva va ancheta.”, spune cu nedumerire Mihaela Ivlev. „Cei de la Apele Române spun că, sunt în limitele pe care ei le-au pus, dar mie mi se pare că au săpat prea mult. Sunt halde întregi de prund și nisip.”

Mihaela Ivlev s-a aprovizionat cu apă dintr-o altă localitate și își amintește că au mai fost probleme cu apa, din motive tehnice, dar ca acum parcă n-a fost niciodată.

Ea contrazice afirmațiile viceprimarului Petru Petrov în ceea ce privește sursa lipsei de apă: cetățenii care irigă culturile.

„Din câte știu eu, apa aceasta conține clor și nu este chiar atât de bună de udat. Eu mă îndoiesc că cei care au culturi riscă să folosească apa cu clor”, conchide localnica din Oniceni. „Băieții din vale, care mai au sere, am văzut că au sisteme proprii care aduc apă din Mediasca. De acolo am văzut că iau apă. Nu se poate să se oprească apa chiar așa. Cam de o lună este problema aceasta. N-am mai folosit mașina de spălat de ceva vreme, pentru că are nevoie de un anumit debit și nu-l are.”

Administratorul public anunță măsuri urgente

Lipsa apei va fi istorie. Cel puțin așa lasă să se înțeleagă Brăduț Avrămia, administratorul public al Comunei Forăști. El îndeamnă cetățenii să aibă răbdare și înțelegere, pentru că lucrurile se vor rezolva.

Vineri au fost luate măsuri urgente de autoritățile locale care au monitorizat aerisirea coloanei de apă și retrimiterea apei potabile spre beneficiari.

Administratorul public ne-a declarat, în completarea afirmațiilor făcute de viceprimarul Petru Petrov, că un alt factor care favorizează lipsa apei în lunile de vară este scăderea pânzei freatice.

„Motivul pentru care rămânem fără apă de 3-4 ani, în lunile iulie și august, este consumul mare de apă, apa folosită și pentru alte scopuri, precum irigații, și scăderea pânzei freatice.”, explică Brăduț Avrămia. „Puțurile din zona râului Moldova au fost forate la 14 metri. Pânza freatică s-a dus acum mult mai jos, iar din acest motiv nu este apă. Mulți cetățeni se leagă de excavări, dar în comuna Todirești nu sunt excavări și au rămas fără apă, la Bogdănești la fel, localități din județul Neamț au rămas fără apă.”

Brăduț Avrămia reamintește faptul că în anul 2004 s-a înființat rețeaua de apă potabilă, pe o lungime de 21 km. La momentul actual, 95% dintre locuitorii din comuna Forăști sunt racordați la sistemul public de de alimentare cu apă.

Administratorul public spune și care este soluția care va rezolva problema lipsei apei: luni dimineața, pe 3 august, începe forajul la 70 de metri adâncime, pentru un nou puț, lucrări executate de o firmă din Suceava.

Celelalte trei puțuri existente, din care se aprovizionează comuna Forăști, vor fi decolmatate.

ȘTIRI