Gest emoționant răsplătit cu aplauze. La finalul slujbei oficiate pentru resfințirea Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel, preoții Petru Irimescu și Constantin Aioanei au primit două daruri de binecuvântare, cu ocazia evenimentului religios. Unul dintre acestea este „Candela Neamului Românesc”.
Darul a fost oferit de P.S. Antonie, episcop de Bălți (ținutul Basarabiei), invitat să participe la evenimentul religios de la Rădășeni, alături de arhierii Bisericii Ortodoxe Române.
Candela i-a fost înmânată preotului Constantin Aioanei în semn de prețuire duhovnicească și cu dorința ca atât ei, slujitorii altarului mântuirii, cât și obștea din Rădășeni să se roage pentru Basarabia.
Ierarhul din Basarabia a precizat în mesajul său că „are obiceiul de a oferi în dar cât o candelă acolo unde slujește pentru prima dată Sfânta Liturghie.”
Pentru că a fost pentru prima dată la Rădășeni, înaltul oaspete basarabean, primit cu căldură de credincioși, a ținut să dăruiască o candelă cu totul aparte, pe care Prea Sfințitul Antonie a denumit-o „Candela Neamului Românesc” și „Candela Unității Naționale”.
Nu doar gestul, ci și discursul emoționant al ierarhului, în care a punctat că Basarabia este pământ românesc, a stârnit aplauzele celor prezenți.
„Obișnuiesc ca acolo unde slujesc prima Sfântă Liturghie să las câte o candelă. Aici este Candela Unității Naționale, cu îndemnul ca preoții de aici și credincioșii să aibă grijă să ardă această candelă pentru neamul nostru românesc, și, bineînțeles să ne pomenească și pe noi, și Basarabia.”, a rostit în discursul său P.S. Antonie. „Basarabia este pământ românesc! Și voi, fraților de aici, când vă rugați seara sau dimineața să spuneți o rugăciune pentru Basarabia. Dumnezeu va auzi rugăciunile noastre și cu siguranță vom putea trăi un alt moment așa cum a fost cel din anul 1918.”
Preoții parohi ai Bisericii Albe din Rădășeni au mai primit un dar și de la Patriarhul Daniel.
Întâistătorul Bisericii Ortodoxe Române le-a oferit o cruce pentru binecuvântarea credincioșilor, dăruită prin intermediul Prea Sfințitului Timotei, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, fiu al satului Rădășeni.
Cu ocazia resfințirii, preoții Petru Irimescu și Constantin Aioanei au primit și două diplome de excelență din partea primarului Neculai Perju pentru activitatea duhovnicească și parohială din cadrul Bisericii Albe.
La rândul lor, preoții Petru și Constantin au dăruit 10 icoane ale Maicii Domnului „Portărița” din Rădășeni, arhiereilor și slujitorilor Catedralei Mântuirii Neamului din București, prezenți la resfințirea Bisericii Albe cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Icoanele au fost realizate manual de autorul picturii murale a bisericii din Rădășeni, un tânăr localnic cu har, după cum l-a denumit P.S Timotei Prahoveanul pe pictorul de biserici Constantin Nechita.